Tipy a rady

10 tipů, jak docílit harmonického bydlení

To, co nás každodenně obklopuje, působí na naši psychiku i zdraví. Zaměřte se nejen na barvy, ale na celkové vybavení a umístění nábytku.

V čem spočívá učení feng-šuej

harmonie bydlení podle feng-šuej

O tomto učení slyšel jistě aspoň jedenkrát v životě každý, více se jím zabývalo již méně lidí. Ve zkratce je to učení, které má své kořeny v Číně. Zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru (ve smyslu tohoto článku je tímto místem byt) v čase. Chce docílit harmonie (jin a jang) a rovnováhy. Říká, že energie čchi v nás proudí po čakrách. Zaměříme se dále, jak tohle učení použít ve stylu bydlení.

Doma se musíte cítit jako doma

harmonie bydlení

Kde jinde by se člověk měl cítit v absolutním bezpečí a pohodě než doma? Domov je místo, kde by nám mělo být nejlépe, pokud tomu tak není, změňte to! Obklopte se věcmi, které vám dělají radost, a naopak se zbavte toho, co vám vadí, co vás rozčiluje a narušuje vaší duševní rovnováhu.

Říká se, že domov dělají květiny. My věříme, že je na tom troška pravdy. Květiny dokáží byt zútulnit a personalizovat (vyhoďte ty umělé, ty vám žádnou energii a světlo do bytu nepřinesou). Také obrazy případně rodinné fotografie dokáží udělat své. Nebraňte se těmto detailům.

Váš byt by měl odrážet váš styl

styl bydlení

Ve svém domě jste vlastním pánem. Je na vás, jak si byt zařídíte, jaké barvy a vzory zvolíte. Důležité je, aby v konečném důsledku váš byt odrážel vaši osobnost. Abyste se cítili doma skutečně jako doma (jak již bylo řečeno v předchozím bodě). Nenechte si vnuknout nejnovější trendy, hleďte na to, co se vám líbí.

Váš byt by měl působit čistě

čistý domov, čistá mysl

Ve smyslu „čistý“ nemusíme vždy mluvit o čistotě a uklízení. Myslíme tím také něco jiného, a to sice zaměřte se na světlé barvy. Tmavé barvy váš byt naopak opticky zmenší. Bílá výmalba a světlejší nábytek vám nebudou způsobovat klaustrofobii a dostanete do svého života (doslova) trochu světla. Nežijte v podsvětí, kam paprsky světla nedosáhnou. Dávejte pozor, aby závěsy nebránily dennímu světlu, shrňte je vždy ráno na stranu.

Co se učení feng-šuej týče, pak červená, bílá, černá a zlatá jsou nejoblíbenějšími barvami.

Druhou kapitolou je samotný prostý úklid. V uklizeném prostředí se člověk cítí prostě lépe. Nezapomínejte ani na místa, kam se při běžném úklidu nedostanete, jako jsou mezery za skříněmi, prostor pod postelí, vrch nábytku, kam nevidíte. To vše vám může narušovat váš klid.

Minimalizujte!

minimalistický styl

Je opravdu potřeba mít plné police dekorací, na které usedá prach? Učení feng-šuej se snaží o jednoduchost.

Někdy je méně více. Velmi populárním trendem je minimalizace šatníku, kdy upustíte od věcí, které vám pouze leží ve skříni, a stejně víte, že si je na sebe nikdy nevezmete. Prostě se v tom daném kousku necítíte dobře, nedoufejte, že jednou nastane ta chvíle, kdy to vyvětráte. Zbavte se toho!

umístění podle feng-šuej

Podobně to funguje i ve skříních s jiným obsahem. My lidé máme často ten zlozvyk schraňovat věci s domněním, že jednoho dne to využijeme. Hromadíme, hromadíme (například časopisy a letáky) stěžujeme si na nedostatek místa, skříně se plní a hádejte co? Je to zbytečné. Proveďte generální úklid, kdy se zbavíte všeho nadbytečného.

Čím méně věcí budete mít, tím méně budete potřebovat úložného prostoru. V místnosti, kde není vidět stěna, byste se mohli cítit stísněně. Myslíte si, že máte malý byt, do kterého se tak tak vlezete? Vždy je tu řešení, ale rozhodně to není možnost, kdy zastavíte celý byt nábytkem, a nezůstane volného prostoru. Feng-šuej usiluje o vzdušné prostory! Jednotlivé kusy nábytku by k sobě měly také pasovat a být podobně velké velikosti, aby nevznikly kontrasty/protiklady, které energii proudící v bytě narušují.

Zdroj fotografí: https://pixabay.com/, https://cz.pinterest.com, https://www.bellacor.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *