Tipy a rady

2 jednoduché kroky k bezproblémově zvládnuté revizi kotle

1. Objednejte si revizního technika včas

Dávat si při objednání revize kotle na čas není dobrá taktika. Dostat totiž k sobě domů někoho, kdo vám kotel zkontroluje, bývá často větší problém než kontrola samotná. Revizi kotle doporučujeme objednat včas, klidně i s několika týdenním předstihem. Ideální čas k revizi představuje konec či naopak začátek nové topné sezóny.

Další otázka je, komu se kvůli revizi ozvat. Zkusit můžete poptat nějakou firmu či živnostníka ze svého okolí, u těch se vám ale právě může snadno stát, že budou mít plno. Pomoci vám tak může i váš dodavatel energií. Pokud se vám sám neozve s nabídkou, nebojte se ho oslovit, pro revize kotlů mají své techniky.

2. Klíčová je pravidelnost

Když si technika na revizi plynového kotle zavoláte po několika letech, nemůžete se divit, že u vás stráví půl dne a najde vám obrovské množství závadu. Pokud budete dodržovat doporučený interval jednoho roku, technik váš kotel prohlédne, vyčistí, vyzkouší, seřídí, případně vymění opotřebované součástky a během pár desítek minut máte hotovo. Ušetříte tak svůj čas i větší výdaje za náročnější opravy.

A co se tak může stát, když jednou na kontrolu zapomenu, říkáte si? Nyní přichází ta chvíle strašení. Zanesené spalinové cesty a špatně odvětrávané plynové spotřebiče mohou vést k úniku jedovatého oxidu uhličitého. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že není vůbec cítit, sami tak ani nepoznáte, že se vám rozléhá po bytě. Na svědomí pak může mít až udušení.

Na závěr ještě jedna připomínka. Nezapomínejte ani na revize komínů. Byť pravděpodobnost vzniku požáru při používání plynového kotle je velmi nízká, zákon vám ukládá povinnost alespoň jednou ročně nechat svůj komín zkontrolovat bez ohledu na to, jakým způsobem topíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *