Tipy a rady

5 tipů pro perfektní obývací pokoj

 

Každý má jiný vkus a líbí se mu něco jiného, proto vám ani nemůžeme nabídnout univerzální plán k zařízení obývacího pokoje. Přinášíme ovšem tipy, jak si doma vytvořit příjemný prostor pro relaxaci i posezení s přáteli. Obývací pokoj by měl být totiž nejen funkční místnost, ale také odpočinková zóna. Je to místo, kde se scházíte s návštěvami, trávíte čas se svou rodinou, čtete si oblíbené knížky nebo sledujete televizi.

Vše si pořádně rozmyslete

Obývací pokoj – jeho rekonstrukce a zařizování vyžaduje plánování, přemýšlení a mnohdy i dlouhé vybírání. Měla by to ale být především zábava. Mějte ze zařizování radost. Promyslete každý detail a uvidíte, že se vám snaha určitě vrátí.

 

Zařizování obývacího pokoje zahrnuje řadu detailů, na které byste neměli zapomenout.
I když jste šikovní, není od věci si nechat poradit od odborníka. Bytový designér vám se zařízením pomůže a vy tak ušetříte čas i nervy.

1. tip – vyberte si styl, ve kterém bude obývací pokoj zařízený

Udělejte si chvíli čas a na internetu se pokuste najít vzorový pokoj, který se vám líbí. Dáváte přednost klasice, máte rádi retro nebo jste se našli v severském designu? Nebojte se zkusit něco nového, něco co bude odrážet vaši osobnost. Inspiraci můžete hledat například na Pinterestu, kde je vzorových fotografií nespočet. Zkuste si koupit časopis o bydlení, nebo projděte všechny obchody s nábytkem ve vašem městě.

2. tip – vytvořte centrum místnosti

V každém pokoji by měl být jeden hlavní dominantní prvek. Jinak tomu není ani při zařizování obývacího pokoje. Umístěte doprostřed místnosti prostornou designovou sedačku, zajímavý koberec nebo křeslo, které zaujme na první pohled. Dobře také funguje krb nebo výrazné okno s moderní stínící technikou.

 

 

 

3. tip – zvolte vhodné barvy

Volba barev je dalším velmi důležitým úkolem při zařizování obývacího pokoje. Pokud najdete ty pravé, mohou pozitivně působit na váš duševní stav i náladu. Každý rok jsou udávány nové trendy. Jednou je na výsluní pudrový odstín růžové, další rok se těší zájmu smaragdově zelená. Není na tom nic špatného, ale při úpravách interiéru se spolehněte spíše na svou intuici a na to, abyste se v něm cítili co nejlépe.

Do obývacího pokoje jsou zřejmě nejlepší volbou barvy v neutrálních odstínech, které jsou poté doplněny o barevně výrazný prvek – například koberec, křeslo nebo moderní lampa. Útulnějšího dojmu pak docílíte pomocí tepých odstínů, použítím dřeva a použitím světel, které svítí teplou bílou barvou.

 
 

4. tip – hra světla

V obývacím pokoji používejte více tipů osvětlení. Centrální svítidlo do středu místnosti, doplňkové lampičky pro pohodlné čtení a sledování televize a bodová svítidla pro příjemnou atmosféru. V dnešní době jsou stále více oblíbená LED svítidla, která vynikají svou nízkou spotřebou a životností. Vybrat si můžete z různých odstínů světla od teplé až po ledově bílou.

5. tip – dostatek zeleně

Zeleň vašemu obývacímu pokoji vdechne život, interiér zútulní a vy se budete cítit příjemněji. Použijte větve, ze kterých vytvoříte poutavé kompozice, vyberte si květiny v designových květináčích. Využijte závěsné květiny pro vytvoření zajímavého přírodního zákoutí.

 
 
 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *