Tipy a rady

Bezpečnost domova

Hlavní a vedlejší vchody

Dveřmi domu nebo bytu nevstupují jen pozvaní hosté. I zloději tuto možnost rádi využijí, aby si k Vám zjednali přístup. Zejména nezajištěné vedlejší vchody jim často nabídnou chráněný a tím i snadný vstup dovnitř. Myslete vždy na to, že světlo je „nepřítel“ zlodějů. Zajistěte si účinné venkovní osvětlení – třeba ve spojení s hlásičem pohybu.

Zámek na dveřích – tři prvky pro Vaši bezpečnost

Nejlepším prostředkem pro zabezpečení dveří je dobrý zámek. Měl by mít tři součásti: vložku, jako srdce zámku, která společně se zajišťovacími prvky, jako např. ochrana před navrtáním a vylomením, představuje účinnou zábranu pokusu o vloupání. Zapuštěný zámek, který by měl být vysoce odolný při velkém zatížení nebo násilné manipulaci a rovněž by si měl zachovat bezvadnou funkci i za mrazu. Ochranné kování, jehož úlohou je chránit vložku zámku před násilnými zásahy. Šrouby by nikdy neměly být viditelné a přístupné zvenčí!

Ochrana proti vysazení – bezpečnost v pevném závěsu

Zámek, okénko ve dveřích a závora málo pomohou, jestliže lupiči jednoduše vysadí celé dveře. Pomocí doplňkového bezpečnostního uzavíracího plechu se dveře ukotví speciálními hmoždinkami do zdi. U novostaveb je účelné s takovým zařízením počítat hned od počátku. Ale existuje dostatečné množství spolehlivých systémů, které lze osadit i dodatečně.

Bezpečné mrknutí

Velmi drzí zloději se ani nepokoušejí sami dveře otevřít, ale jednoduše u Vás zazvoní. Jakmile dveře otevřete, vsunou mezi ně nohu a Vy jste si v tomto případě vytáhli špatnou kartu. Proto si návštěvníka vždy nejdřív prohlédněte, než mu otevřete. Okénko ve dveřích by mělo být široký úhel asi 200 stupňů, aby poskytovalo dobrý výhled do všech stran. Klapka umístěná uvnitř zabrání tomu, aby bylo zvenčí vidět světlo uvnitř bytu. Stejně tak bychom doporučovali řetěz nebo závoru, která ztíží proniknutí do pootevřených dveří.

Pancéřová závora – masivní ochrana na vedlejší vchody

Pancéřové závory poskytují ideální řešení otázky bezpečnosti zejména pro vedlejší vchody. Závory se instalují na celou šířku dveří a jsou na obou stranách ukotveny do zdiva. Pancéřové závory se vyznačují extrémní odolností vůči deformaci, snadno se montují a snadno se s nimi manipuluje. Pancéřovou závoru si můžete nainstalovat i na domovní dveře. Ve vstupním prostoru lze závory zavírat zevnitř i zvenčí a zpravidla se dodávají i v různých barvách.

Sklo není hlavním rizikovým prvkem

I když mnoho zlodějů přichází oknem, zůstává křehké sklo většinou nedotčené. Nechráněné okno ovšem lze během deseti sekund vysadit. U oken platí: strana se závěsy musí být bezpodmínečně chráněna stejným způsobem jako strana se zámkem. Běžná okna nepředstavují žádnou překážku pro zásah zvenčí. Naproti tomu existuje celá široká paleta bezpečnostních prvků, které lze dodatečně namontovat. Ukážeme Vám, kde jsou slabá místa Vašich oken a co byste měli provést jako prevenci proti vloupání.

Nepominutelné: ochrana proti vysazení

U oken je ochrana proti vysazení na různých místech hlavním bezpečnostním faktorem. Běžná okna dokáží „profíci“ zdvihnout z rámu během několika sekund. Ochranu poskytne například ocelová závora s úhelníky osazená zevnitř, kterou lze upevnit bez navrtání okenních křídel, takže montáž je velmi praktická. Dalším řešením jsou uzamykatelné okenní pojistky, které se dodávají v nejrůznějším provedení. Pro střešní okna nebo dvoukřídlá okna jsou potřebná speciální zařízení.

Oboustranná ochrana uzamykatelnou okenní klikou

Okenní klika se zámkem je další důležitý aspekt. Zavírání chrání proti otevření zvenčí i zevnitř. Vyklápěcí okno totiž lze zvenčí otevřít během okamžiku. Ochranu proti otevření zevnitř ocení zejména rodiče malých dětí. Různé systémy, např. tyčové zámky, představují dva druhy ochrany v jednom: jsou vybaveny zamykatelnou okenní klikou a současně poskytují dvěma stabilními zajišťovacími body ochranu proti vysazení.

Bezpečné zajištění vyklopeného okna

Zejména v létě se naskýtá otázka, jak zajistit chládek a vzduch v místnosti, aniž bychom tím usnadnili přístup zlodějům. Zde pomohou speciální zajišťovací systémy, které zablokují i vyklopené okno. Kromě jednoduchých závor s přídavnou funkcí pro vyklápěcí okna existují např. speciální pojistky ABUS, které mají tři výhody: mají uzamykatelnou okenní kliku, zámek okna a k tomu ještě pojistku pro vyklopené okno současně.

Více než ochrana před zvědavým pohledem: bezpečné rolety

Nezabezpečené rolety Vás ochrání před zvědavými pohledy sousedů. Jsou-li však spuštěny trvale, jsou signálem pro zloděje, že dům je opuštěný. Existuje celá řada způsobů, jak spuštěné rolety upevnit do okenního rámu, aby zvenčí nebylo možné jejich vytažení. Přitom si můžete vybrat mezi pevně namontovanou instalací pro vyšší bezpečnostní požadavky až k jednoduchému systému svorek, který poskytne ochranu i bez montáže.

Zahradní branka: první překážka pro zloděje

Dobře zabezpečená zahradní branka, kterou lze jen obtížně překonat, může již předem zloděje odradit. Možnosti zahrnují opatření od klasického závěsného zámku až k dveřnímu zámku s vložkou. Kromě kvalitního zámku hraje samozřejmě důležitou roli i výška branky.

Osvětlení. Černé duše se bojí světla…

Jasné světlo zloděje odstrašuje. Venkovní osvětlení u domu pomáhá osvětlit celý pozemek. Hlásiče pohybu jsou energeticky úsporné a přitom zajistí, že se tmavá postava objeví v plném „světle ramp“, jakmile se přiblíží k Vašemu domu. I vnitřní osvětlení představuje ochranu: jestliže za Vaší nepřítomnosti bude časový spínač zapínat a vypínat světlo, bude dům vypadat obydlený, a to snižuje riziko vloupání.

Sklepní okna – oblíbený vstup

K nejoblíbenějším vstupním místům lupičů patří sklepní okna, protože bývají zpravidla ze silnice špatně viditelná. Mohou je tedy v naprostém klidu využít. Nápravu opět zjednají speciální pojistky, které pevně ukotví mříž, a zabrání tím proniknutí. Při nákupu byste měli vždy dbát na to, aby zámek nebyl přístupný zvenčí.

Plné dopisní schránky signalizují nepřítomnost majitele

Přetékající dopisní schránka napovídá zlodějům, že majitel domu není přítomen a poštu lze tedy snadno ukrást. Na to mohou doplatit zejména peněžní a cenné zásilky. Ztratí-li se účty, budete možná muset později platit nepříjemné penále. Proto byste měli chránit i Vaši poštovní schránku. Například tím, že požádáte souseda, aby dodal Vašemu domu nebo bytu zdání „normálního života“.

Jízdní kola pevně spojená s domem

V garáži nebo venku: solidní zámek ztíží zlodějům možnost snadného výdělku. Důležité je, abyste kolo zámkem připevnili k opravdu pevnému bodu. Pokud nemáte k dispozici mříž nebo sloupek, měli byste pokud možno na vhodné místo zacementovat kovové oko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *