Tipy a rady

Bydlíme sami, aneb 8 tipů pro zařizování vlastního bydlení

1. Samotný výběr bytu

byty u moře

Vše to samozřejmě začíná u vašeho vybraného bytečku. Je na vás, zda se rozhodnete byt si pronajmout nebo dokonce koupit. Zda preferujete život ve městě, na okraji města nebo na vesnici. Jestli se obejdete v panelovém bytě bez výtahu? Jak velký byt chcete?

Při výběru bytu si dávejte pozor, zda se nenachází v blízkosti nějaká továrna, z které by šly výpary. Zda máte dostatečně blízko zastávku na autobus, popřípadě obchody. Bude vám vadit bydlet blízko silnice, kde je velký provoz? Máte alergii na lípu a před barákem je vysázen přímo lípový ráj? Je to dobrá lokalita pro děti (nachází se v blízkosti hřiště)? Máte to pár kroků do parku k zeleni?

Vše je na osobních preferencích. Každému vyhovuje něco jiného a každý také něco jiného snese. Zodpovědně se rozhodněte!

2. Vše si pečlivě naplánujte

plánování bydlení

Než se vrhnete do pořádného utrácení, podívejte se na svůj rozpočet a to pořádně! Mohlo by se jinak totiž stát, že budete utrácet a utrácet a najednou zjistíte, že na účtu nemáte ani korunu a budete si muset vzít půjčku. Rozvrhněte si tedy své finance. Nezapomeňte, že jste dva, tak dělte vše pěkně půl na půl.

Naplánujte si také styl bydlení. Navzájem si řekněte svou představu. Je to velmi důležité, jelikož pak předejdete hádkám při výběru v obchodu. Rovnou si ujasněte, jak by vaše bydlení mělo vypadat, jaké barvy máte rádi, jaké dřevo nábytku preferujete, bez čeho nemůžete v bytě žít…

3. Nedělejte unáhlená rozhodnutí

ložnice

Mladí dokáží být velmi zbrklí. Je přirozené, že chybujeme, zakopáváme, to k životu patří. Bohužel, momentálně není čas ani peníze na chyby! Nechcete přeci koupit stůl, pak si uvědomíte, že se vám nelíbí, tak ho vyhodíte a koupíte nový. Pokud si koupí nejste jisti, nechte si to v hlavě přes noc uležet. Napište si pro a proti, diskutujte o tom, zda je to podle vašich představ, proč váháte, co se vám pravděpodobně nelíbí. Nezapomeňte, že po zaplacení již není cesty zpět.

4. Měřte, měřte a měřte

bydlíme sami aneb měříme bydlení plánování bydlení

Možná si myslíte, že prostor, kam byste rádi koupili komodu, máte v oku, opak může být pravdou a komoda se na své místo poté nevleze. Raději si vše pozorně změřte a se všemi rozměry poté choďte do prodejen nakupovat. Usnadní vám to nákupy.

5. Začněte od toho nejdůležitějšího

kuchyně

Bydlet se nedá bez tekoucí vody, kuchyně s mikrovlnkou a postelí. Samozřejmě každý máme priority někde jinde, ale my bychom vám doporučili začít od toho, co nejvíce spěchá a co je pro vás život nejdůležitější. Dekorace a další blbosti jistě nějaký ten pátek počkají. Navíc tyto důležité věci bývají největší investicí, kupte tedy první to nejdražší a pak podle zbývajících peněz nakupujte dál.

6. Co můžete, zvládnete sami

malování

Přestože nejste žádní odborníci na stavitelství a designerství, nepodceňujte se. Co můžete, udělejte si sami. Zbytečně nevyhazujte peníze. Popřípadě povolejte do služby také kamarády a členy rodiny. Takové malování stěn není vůbec tak složité, jak vypadá. Nepřiplácejte si ani za sestavení třeba skříně, vždy se ve vašem okolí najde někdo zručný, kdo to mile rád zvládne.

7. Slaďte vaše bydlení

interir obývací pokoj

Přichystejte si byt s čistým štítem. Vymalujte zdi na nějaké příjemné barvy, které se vám neokoukají. Poté pořešte podlahy či koberce. Nyní máte prázdný prostor a je na čase zařizovat. Rozvrhněte si, kde co bude a hlavně v jakých barvách. Nepřekombinujte svůj byt! Barvy by k sobě měly ladit, vzory by se neměly přebíjet, v pokoji by měly být maximálně 2 druhy dřeva a jeden kov.

8. Využijte veškerý nábytek, co se vám naskytne

židle po babičce

Máte starší nábytek z vašich dětských pokojíčků? Babička již nepotřebuje jednu skříň? Zůstal nějaký nábytek po předchozích majitelích v bytě? Bezhlavě jej nevyhazujte a raději se snažte o vylepšení. Pokud se vám nábytek nehodí barevně do interiéru, můžete jej přebarvit, přelakovat nebo přetapetovat. Všechno jde zdokonalit. 

Zdroj fotografií: https://pixabay.com, https://cz.pinterest.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *