Tipy a rady

Čištění zateplených fasád pro zdravé bydlení

Fasáda domu je část domu, na kterou se s pravidelnou péčí často zapomíná, a při tom je 24 hodin denně vystavena povětrnostním vlivům, nečistotám, houbám a plísním, které ji narušují. Kromě toho, že po několika letech už nebude vypadat tak dobře, jak byste si přáli, může být i příčinou zdravotních problémů. Mikroorganismy, které se ve fasádách usazují, patří mezi silné alergeny.

Pravidelné čištění fasád šetří peníze

Pravidelné čištění fasád má však kromě estetického a zdravotního přínosu i přínos ekonomický. Především u domů se zateplenými fasádami dokáží tyto mikroorganismy postupně narušit samotnou fasádu a zapříčit její rozpadání. Následné narušení izolace pro vás bude do budoucna znamenat její nákladnou opravu.

Čištění fasády by mělo probíhat každých 5–8 let, to vám zajistí čistou, pěkně vypadající a především zdravou fasádu. Nicméně správný interval pro vaši fasádu je potřeba určit individuálně – závisí to na umístění domu a typu fasády. Například u zateplených fasád by měl být interval kratší (2–5 let), protože i mírné znečištění způsobuje výrazné oslabení účinnosti a zkracuje životnost celého zateplovacího systému.

Severní strana domu trpí nejvíc

Častější čištění byste měli zvážit i v případě, že máte fasádu orientovanou na sever nebo se dům nachází v blízkosti lesa. V důsledku toho dochází k většímu usazování řas, plísní, mechů a hub na fasádě.

Zajistěte si odborníky

Když začnete o čištění fasády uvažovat, myslete na to, že je potřeba vybrat odborníky, kteří mají s takovou prací zkušenosti.

Mezi takové odborníky patří například společnost ARS, která k čištění používá speciální čisticí prostředky. Tyto prostředky fasádu žádným způsobem neznehodnocují a zároveň jsou kompletně biologicky odbouratelné, nemají tedy negativní dopad na životní prostředí.

Pro odstraňování prachu a jiných nečistot se při čištění fasád bytových domů používá pára, vysokotlaký vodní paprsek nebo takzvané mikroabrazivní tryskání (pískování). Často však samotné mytí parou nebo tlakovou vodou nestačí a je potřeba sáhnout k chemickému čištění. K tomu se používají speciálními prostředky podle typu čištěného povrchu a stavebního materiálu.

Samotný proces čištění fasády je poměrně složitý. Je nutné posoudit stav fasády, intenzitu znečištění a použitý materiál. Podle toho odborná firma provede nejprve zkoušku čištění a na základě výsledků rozhodne o způsobu čištění a vybere vhodné prostředky. Neodborný zásah by vám mohl způsobit mnoho problémů, jejichž náprava by vás stála nemalé částky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *