Tipy a rady

Čistý domov bez chemie

Jak na vodní kámen

Nejlepším pomocníkem při odstraňováni vodního kamene je horká voda a ocet. Pokud vás trápí vodní kámen v toaletě nebo rychlovarné konvici použijte ocet. Ideální je nalít do konvice trochu octa a dát vařit. Když voda dovře, vylijte ji do toalety a nechte působit. Stejně tak působí také citronová šťáva.

Co na prokleté připáleniny

Starý a léty ověřený způsob, jak na připáleniny je hrubozrnná kuchyňská sůl. Stačí dát připálený hrnec nebo pekáč na plotnu s trochou vody a dát vařit. Poté přidejte hrubozrnnou sůl a pořádně míchejte, aby sůl ze dna odstranila všechnu připáleninu.

Podlahy a otisky ručiček

Máte doma nezbedné dětičky, které rády osahávají všechen nábytek i podlahy, které se pak na slunci objevují plné dětských otisků? Na tento problém použijte studený černý čaj. Jednoduše jím nábytek a podlahy umyjte, jako běžným čistícím prostředkem a vyleštěte suchým hadříkem. Uvidíte, jak snadno všechny otisky zmizí.

úklid bez chemie

 

Zašlá podlaha a prach

Voda s rostlinným olejem je dokonalý přírodní prostředek na leštění nábytku a podlah. Směs vody a oleje si nalijte do rozprašovače a nábytek jím postříkejte a ihned vyleštěte suchým hadříkem. Pokud chcete, aby vám nábytek a podlaha po úklidu voněla, použije esenciální vonný olej místo klasického rostlinného.

Co s koberci a sedačkami?

Ideálním čistícím přípravkem na čalounění a koberce je octová voda a sůl. Pokud chcete použít octovou vodu nejprve koberce nebo čalounění dobře vyluxujte a poté kartáčkem a trochou octové vody vyčistěte celý povrch. V případě soli posypte koberec solí a nechte ji přes den zašlapat do koberce. Druhý den pak koberec vyluxujte.

Lesklá okna bez chemie

Nejlepší pomocníci při leštění oken jsou cibule, černý čas a přírodní mýdlo. Pomocí rozkrojené cibule snadno odstraníte z oken i zašlou špínu. Černý čaj okna perfektně vyleští a přírodní mýdlo s kapkou citronové šťávy okna dokonale odmastí.

Trouba a varná deska bez špíny

Troubu vyčistíme ta, že do ní dáme trochu vody a posypeme kuchyňskou solí. Necháme přes noc působit a ráno pomocí hrubšího kartáče nebo houbičky odstraníme nečistoty pryč. Pokud vás trápí kruhy od hrnců na varné desce, snadno si s nimi poradí cibulová šťáva. Po 12 hodinách působení šťávy skvrny zmizí.

úklid bez chemie

Čistý dřez i vana

I na tyto části domu vyčistíte velmi snadno přírodní cestou. Na zapáchající odpady stačí tři sáčky do pečiva nebo jedlé sody, které nasypete do odpadu a zalijete octem. Necháte vyšumět a poté zalijete horkou vodou. Na zažloutlé skvrny postačí kašička z octa a soli, kterou necháte deset minut působit na postiženém místě. Rezavé skvrny odstraní zase octová voda.

Zdroj fotografií: freepik.com  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *