Tipy a rady

Dodejte vašemu obývacímu pokoji na osobitosti s výběrem vhodných barev

Pokud nás náš starý obývací pokoj nudí a chceme jej změnit, ale tak, aby to nestálo mnoho peněz ani času, není nic jednoduššího, jak jej opatřit novou výmalbou. Taková nová výmalba totiž výrazně ovlivňuje to, jak bude interiér v konečném výsledku vypadat. Proto vám dnes přinášíme hned několik tipů na to, jak svůj obývák oživit a vdechnout mu kousek z nás samých.

Dodejte vašemu obývacímu pokoji na osobitosti s výběrem vhodných barev

Tip číslo 1: Zkuste použít i výraznější barvu

Mnozí z nás mají svůj obývací pokoj vymalovaný pouze jednou barvou. Pokud si vybíráme ze světlejších barev, které prostor opticky zvětší, není problém. Jestliže ale vymalujete všechny stěny tmavou a výraznou barvou, pokoj bude působit menší, stísněný až depresivní. Pokud si tedy chcete pohrát s výběrem barev a místo jedné chcete dvě, myslete na to, že výraznější barva by měla být pouze na jedné stěně. Tím získá pokoj více energie. Co se samotných barev týče, odvážlivci se mohou pustit i do zářivých barviček, konzervativním lidem nebo těm, kteří milují klid, prospěje jedna stěna v tmavším odstínu téže barvy, která bude na ostatních stěnách. Ideální je třeba hnědá či šedá barva a další zemité odstíny.

Pokud to berete se zvýrazněním jedné ze stěn opravdu vážně, můžete ji opatřit například velkým zrcadlem, obkladem nebo třeba tapetou. Hezky může vypadat i stěna, která bude po celé své délce pokryta obrazy a rámečky.

Dodejte vašemu obývacímu pokoji na osobitosti s výběrem vhodných barev

Tip číslo 2: Nezapomínejte ani na strop

Strop je místem, které velmi často přehlížíme, maximálně jej jednou za čas znovu přemalujeme bílou barvou. A to je velká škoda. Pokud si jej totiž vymalujete jinou, klidně i méně výraznou, barvou, bude váš obývací pokoj hned působit jiným dojmem. Strop může být klidně ve stejné barvě jako stěny, ale také ve světlejší či tmavší barvě. Tmavé stropy však volte jen tam, kde je pokoj prostornější a strop vysoký. Stěny by v tomto případě měly být světlé. Pokud máte nižší strop, sáhněte po světlejších odstínech, které pokoj opticky zvětší.

Tip číslo 3: I podlahu můžete změnit jednoduše

Pokud vás vaše stará podlaha omrzela, ale na kompletní výměnu nemáte peníze, můžete ji změnit i vy sami. Jestliže je vaše podlaha dřevěná, můžete ji snadno přetřít jinou barvou. Tím zároveň překryjete všechny nedostatky, které už podlaha měla. A jakmile našetříte na novou, můžete ji změnit úplně. Své udělá i nový koberec. Odvážlivci mohou podlahu natřít nejrůznějšími barvami, ti klidnější pak jednoduchou bílou.

Tip číslo 4: Namalujte si něco sami

Jste kreativní, nebo máte kamaráda, který umí hezky malovat, nebo dělá třeba graffiti? V tom případě můžete svůj obývací pokoj oživit právě osobitým uměleckým dílem. Pak budete mít jistotu, že to, co je právě na vaší stěně, nemá v obýváku nikdo jiný. Na stěně může být cokoliv. Pokud milujete květiny, mohou tam být ty. Jestliže tíhnete k lesům, můžete mít jeden takový doma.

Dodejte vašemu obývacímu pokoji na osobitosti s výběrem vhodných barev

Tip číslo 5: I struktura může být zajímavá

Jestliže vás už nebaví klasická výmalba, ať už je jakékoliv barvy, mohla by vás zaujmout hra se strukturou. Vyzkoušet můžete například tečkování, tupování, válečkování se složeným hadříkem, ale například i mramorování. Podobného efektu dosáhnete i použitím betonové stěrky, která na stěně udělá krásnou strukturu.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *