Tipy a rady

Dřevěné brikety jsou vhodnou alternativou klasických paliv

Výhody dřevěných briket

Zpracování dřeva může být zdrojem pohybu na čerstvém vzduchu, můžete si ale ušetřit práci se štípáním a častým přikládáním a to i v noci. Násobně delší dobu hoření briket zajišťuje trojnásobek měrné hmotnosti díky slisování než má kupříkladu smrkové dřevo. S briketami získáte také vyšší výhřevnost díky obsahu vody v briketách do 10 % (suché dřevo 15 %). Obsah vody snižuje výhřevnost, protože její část musíte použít na její odpaření. Kulaté dřevěné brikety vydrží žhnout 2-6 hodin, není třeba přikládat a ráno najdete v kamnech ještě žhavé uhlíky.

Abyste měli doma stejné teplo jako doposud bude vám stačit podstatně menší objem paliva. K uskladnění dřevěných briket budete potřebovat ⅓ dosavadního objemu skladovaného dřeva. Zbývající prostor můžete využít třeba k uskladnění kol a to i díky jejich minimální prašnosti. Ta vás osvobodí od úklidu skladovacích prostor i zametání kolem kamen. Jediné, co brikety při skladování nemají rády je přímý kontakt s vodou. Vzdušná vlhkost jim nevadí, jsou k ní netečné. Do kamen, krbů i kotlů přikládáte menší objem, zdruha ½ topeniště, při hoření totiž všechny dřevěné brikety zvětšují svůj objem. Práci si ušetříte také s čištěním kamen a vynášením zbytkového popela. Jeho objem je max. 0,8 % objemu spálených briket a lze jej využít jako zahradní hnojivo.

 

Cena dřevěných briket

 

Až vám bude během zimy docházet dřevo, vyhněte se nákupům nepříliš proschlého dřeva a objednejte dřevěné brikety. Jedna paleta – tuna briket vydá za 3 metry dřeva, a když do ceny dřeva přičtete i svůj čas na dopravu, složení, sekání a vynášení popela, s dřevěnými briketami rozhodně ušetříte.

 

Kde nakoupit dřevěné brikety

 

V ČR nabízí dřevěné brikety desítky zejména dřevařských pilařských provozů většina v nejvyšší třídě A1. Součástí kvality a dobré ceny je i servis. Někteří prodejci poskytují dopravu zdarma a následně vám brikety složí terénním vozíkem až ke kotli, do garáže nebo do stodoly. Takovým prodejcem je například firma Waldera. Na vás bude pouze přiložit do kamen.

Pokud si vážíte svého času a preferujete ekologické vytápění, dřevěné brikety jsou úsporným palivem, které vám usnadní práci a budete si moci dopřát i klidný spánek hezky v teple bez nočního přikládání.

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *