Tipy a rady

I v malém bytě si můžete dovolit krb

Nepotřebujete k tomu ani velký prostor, ani komín či prostor na zásoby dřeva. Pořiďte si tzv. biokrb.

Co je to biokrb?

 

Biokrb je bezkomínový krb, který si můžete jednoduše instalovat tam, kde se vám zlíbí. Jako palivo mu slouží ekologický biolíh, při jehož spalování nevznikají žádné spaliny nebo odpadové látky. Biokrb je tedy unikátní především v tom, že nepotřebujete jakýkoliv odvod spalin – například komín, a také v tom, že ho můžete umístit v podstatě kamkoliv. Biokrb dokonce dokáže i spolehlivě vytopit menší místnost – uvádí se, že výkon 3-4 kW stačí k vyhřátí místnosti s plochou 18 m2.

Opravdu lze biokrb umístit kamkoliv?

 

Vzhledem k tomu, že biokrby se dnes vyrábějí jako volně stojící, nástěnné či stolní, v mnoha různých velikostech, designových provedeních i barevných variantách, je jejich umístění opravdu čistě na vašem uvážení. Jejich instalace je vždy velice snadná a není o nic složitější než postavit na stůl například misku s ovocem. V případě nástěnných biokrbů je instalace o trochu složitější, nicméně pokud jste si doma do zdi někdy vrtali nějakou poličku či skříňku, zcela jistě vám nebude instalace biokrbu na zeď představovat problém.

U některých krbů, například stolních, je můžete dokonce snadno přenášet z místa na místo. Jeden večer si tak můžete biokrbem zpříjemnit romantickou večeři, druhý den si naopak udělat pohodičku na gauči a biokrb umístit na konferenční stolek. V případě biokrbů jsou možnosti umístění opravdu velké, a navíc vám umožňují stále popouštět uzdu svým fantaziím. Dokážete si představit relaxaci ve vaně spojenou s pohledem do mihotajících se plamenů vašeho biokrbu?

 

 

Jak biokrb vlastně funguje?

Biokrb funguje většinou na principu spalování ekologického biolihu nebo hoření bioethanolových par. V obou případech je jediným odpadem vodní pára a oxid uhličitý bez jakéhokoliv zápachu a při hoření nevznikají žádné spaliny či odpadové látky.

Biokrb bývá vybaven buď zásobníkem na biolíh, který má takovou kapacitu, aby biokrb vydržel hořet čtyři až pět hodin, nebo keramickým hořákem. Keramický hořák má v sobě umístěnu speciální pórovitou hmotu, která slouží k absorpci bioethanolu a jejím zapálením dochází k hoření jeho výparů.

Z plamenů v biokrbu neodlétají žádné jiskry a také nejsou tak horké, jako v případě klasického krbu. Biokrby jsou tedy obecně považovány za velice bezpečné, za nejbezpečnější je pak považován způsob hoření pomocí výparů bioethanolu. V případě potřeby totiž stačí uhasit tuto hmotu, a nikoliv celou nádržku s biolihem.

Nezapomeňte ani na příslušenství k biokrbům

 

Biokrby se vyrábějí z ušlechtilé oceli, keramiky, kamene i skla. Do většiny z nich pak máte možnost dokoupit si speciální příslušenství, například keramická polena, která vypadají jako pravá a dodají biokrbu ráz klasického krbu, nebo žhavící drát pro dokreslení žhavého efektu u hořáků na bioethanol.

Jaké jsou náklady na provoz biokrbu?

 

Stejně jako palivové dříví, i náplně do biokrbů něco stojí a je tedy dobré dopředu vědět, na kolik vás provoz biokrbu může vyjít. V průměru se uvádí, že jeden litr paliva vystačí přibližně na 3-6 hodin provozu krbu, v závislosti na velikosti hořáků. Litr paliva se pohybuje okolo 100 korun, takže jedna hodina pohody a relaxace u biokrbu vás vyjde přibližně na 20 korun. Existují dokonce i paliva, obohacená o různé vonné esence, jejichž cena je pak přibližně o 25 % vyšší než u klasických náplní.

Vzhledem k tomu, že základní, ale přesto krásné biokrby lze v dnešní době pořídit již od cca 1300 korun a jejich provoz také není nijak extrémně finančně náročný, je pořízení biokrbu do malého bytu jednou z nejlepších možností, jak váš byt zkrášlit, zútulnit a dodat mu opravdový punc domova.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *