Tipy a rady

Jak ochladit interiér během parných letních dnů

 

 

Dbejte na kvalitní zastínění

V našem článku se dozvíte, jak ochladit interiér i bez použití klimatizace Nezáleží na tom, zda žijete v prvním patře či v podkroví, horko vám bude během léta tak jako tak. Avšak obzvláště u podkroví bývá teplota v interiéru nejvyšší. Proto byste měli investovat do kvalitního zastínění, které nepropustí tolik slunečních paprsků jako nekvalitní či žádné zastínění. Nejideálnější možností jsou žaluzie v kombinaci s venkovními roletami. Nemluvě o tom, že venkovní rolety odradí nejednoho lupiče. Žaluzie i rolety zatáhněte vždy ráno – hned poté, co pořádně vyvětráte. Díky kvalitnímu zastínění se horko od sluníčka udrží mimo náš dům. Jestliže používáte pouze vnitřní žaluzie, moc vám nepomohou. Právě naopak, do domu vnesou ještě více tepla.

O zastínění se mohou postarat taktéž protisluneční folie, které se lepí z venkovní strany okenního skla, čímž se do interiéru nedostane tolik horka.

A co zateplení domu?

Kvalitní zateplení se nestará jen o únik tepla z interiéru v zimě, ale také o průnik tepla z venku do interiéru. Kvalitní zateplení a kvalitně provedená střecha vám mohou ušetřit nejedny starosti s horkem. Dům před přehřátím můžete chránit i reflexním nátěrem, který do domu nepropustí tolik horka.

Jak ochladit interiér během parných letních dnů

Zvlhčujte vzduch v interiéru

Horko v suchém vzduchu je mnohonásobně hůře snesitelné než horko tam, kde je vzduch vlhký. Jen si vzpomeňte na horka u moře. Jsou snesitelná, že? A díky čemu? Přeci díky vlhkosti vzduchu od moře. Proto se nebojte v horku rozprašovačem po interiéru rozprašovat vodu, klidně můžete navlhčit ručník či prostěradlo a dát jej před okno či ventilátor. Podobně mohou fungovat namočené závěsy či záclony, které ještě vlhké zavěsíte na okna.

Snažte se světlo „lámat“

O jistou dávku odstínění se mohou postarat i markýzy či větší slunečníky. U moderních domů tuto funkci plní takzvané světlolamy. Světlolam je jakási nezastřešená pergola, která stojí přímo u okna. Jednotlivé trámy pak dům zastiňují a sluneční paprsky tak rozptylují všude kolem.

I strom může pomoci

Mnohým z nás před domem roste strom. V zemích na jihu je to téměř nezbytnost. A důvod? Strom stojící před oknem se během léta postará o příjemný stín v interiéru. Jestliže je navíc na zimu opadavý, nemusíte mít strach z toho, že byste měli v zimě v interiéru nedostatek světla. Stům bude v tuto chvíli bez listů, které by světlu mohly ubírat.

Zdroj: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *