Tipy a rady

Jak si vybrat správné posilovací činky?

I toto cvičení navíc vyplavuje do těla endorfiny a další látky, které mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví a psychikou pohodu člověka. Navíc můžete jednoruční činky používat i v rámci aerobního cvičení. Jsou tak vhodným doplňkem jak pro ty z nás, kterým jde především o budování svalové hmoty a její vyrýsování, tak pro lidi v procesu redukce hmotnosti. Jak ale vybrat tu správnou činku s ohledem na vaše potřeby, cíle, kterých chcete dosáhnout, ale především na fyzickou zdatnost? Poradíme vám, jak na to.

Začínáte? Hlavně to nepřežeňte!

Patříte i vy mezi ty, kteří se do všeho vrhají po hlavě a jdou až na dřeň? Pak pozorně čtěte.

Je pochopitelné, že každý, kdo cvičí za účelem své fyzické proměny, se nemůže dočkat prvních výsledků. Důležité je ale začít zvolna. Protože pokud se jako posilováním nepolíbený začátečník hned vrhnete na zvedání těžkých vah sedmkrát v týdnu, velmi pravděpodobně během pár dnů skončíte vyčerpaní, bolaví a přetrénovaní. A to je dlouhodobě neudržitelný stav.

Ideálním pomocníkem v začátcích jsou v tomto případě takzvané nakládací činky, tedy ty, u kterých si regulujete a postupně navyšuje zvedanou hmotnost výměnou či kombinací kotoučů na hřídeli. Široký výběr nakládacích činek, ať už jednotlivě nebo v páru pro posilováni obou rukou najednou, najdete na následujícím odkazu https://hop-sport.cz/cinky/. Obecně doporučená výchozí váha ke zvedání, je 7 až 10 kg.

Provedení jednoruční činky

Vezměte v potaz také to, z jakého materiálu je činka vyrobena. Na trhu je totiž k dostání hned několik provedení. Činky v plastovém provedení jsou ze všech typů jednoručních činek pro posilování nejlevnější. Většinou jde o cementový kotouč umístěný v obalu z černého plastu, který se v případě nakládací činky pomocí zajišťovací objímky umístí na kovovou hřídel.

Dalším typem jednoručních činek jsou ty s kotouči z litiny či chromové oceli. I ty naleznete v širokém sortimentu sportovního vybavení v internetovém obchodě Hop-Sport. Tento model vám vydrží navěky, protože je nezničitelný. Pro tlumení hluku při pokládání činek na zem nebo jejich vzájemném doteku při posilování je skvělou variantou činka s pogumovaným povrchem. Každopádně se nebojte do činek trochu zainvestovat. Pamatujte, že jakmile se jednou zamilujete do posilování, nebudete chtít přestat. A až bude potřeba pořídit větší zátěž, činky vždycky můžete prodat někomu dalšímu.

Tip na konec: Hodláte-li používat činky k nácviku úderů v rámci bojových sportů nebo k dynamickému cvičení, jako je aerobic, zvolte raději takzvané pevné činky. Jde většinou o jednolité závaží s nižší hmotností kolem jednoho až dvou kilogramů, které skvěle padne do dlaně a má povrch z neklouzavého materiálu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *