Tipy a rady

Jak skladovat víno v domácnosti

Vlhko, tma i chlad jsou důležité

Mnohým z nás může vrtat hlavou, proč se vlastně víno skladuje zejména ve vinných sklípcích – a ne třeba v obyčejném skladě. Je to kvůli podmínkám, které zde víno má. Vinné sklepy jsou temné prostory s vyšší vlhkostí a chladem. Což jsou právě tři faktory, které jsou ke skladování vína nezbytné. Teplota pro uchovávání vína by se měla pohybovat v rozmezí devíti až jedenácti stupni Celsia. Při skladování vína v lednici myslete na to, aby byla i zdejší teplota jen v daném rozmezí, které nebude kolísat. Kolísání teplot by mohlo kvalitu vína znehodnotit. A to tak, že by docházelo ke srážení vinného kamene a k množení nežádoucích mikroorganismů.

Vlhkost kolem vína by měla dosahovat zhruba 65-80 procenty. Při nižší vlhkosti vzduchu by mohlo dojít k odpařování vína, při vlhkosti vyšší naopak ke vzniku plísní. I u tohoto faktoru se snažte zamezit kolísání vlhkosti.

Jak skladovat víno v domácnosti

Vzduch je v tomto případě nepřítel

Pokud je víno na vzduchu, je nuceno k neustálému pracování, což má za následek jeho předčasné stárnutí a znehodnocení. U vína je tedy vzduch jeho velkým nepřítelem. To platí i u otevřené lahve vína, kterou si večer otevřete, přičemž lahev nevypijete celou. V tuto chvíli je ideální víno přelít do menší lahve tak, aby v ní nezůstalo žádné volné místo na vzduch. Při nákupu vína se dívejte na to, o jaký typ vína se jedná. Některá vína s věkem získávají na hodnotě, jiná je zase třeba spotřebovat podstatně dříve. Při nákupu nezapomeňte ani na kontrolu toho, zda je korek v lahvi umístěn správně.

Jak lahve pokládat?

Obchody jsou plné lahví vína, které jsou v regálech postaveny „normálně“. Pokud však chcete předejít znehodnocení vína, měli byste své lahve skladovat ve vodorovné poloze. Díky tomu nebude korek, jímž je lahev uzavřena, vysychat. Díky tomu se pak do vína nedostane nežádoucí vzduch, protože je korek v této poloze s vínem v neustálém kontaktu.

Při skladování myslete i na schopnost vína nasávat okolní pachy. Konkrétně korek je tím, co tyto pachy nasává a poté je přenáší přímo na víno. Proto lahve s vínem neskladujte v místech, kde jsou velmi aromatické potraviny nebo čisticí prostředky a chemikálie. Naopak jej skladujte tam, kde žádné aroma není. Bílé víno pak třeba spolu s ovocem.

Jestliže chcete zachovat charakteristický buket vína, snažte se s lahvemi moc nepohybovat. Lahve umístěte tam, kde se s nimi nebude hýbat.

 

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *