Tipy a rady

Jak uklízet podle našich babiček? Levně a bez chemie!

Olivový olej není jen do salátů

Také vás tak štvou kolečka od skleniček a hrnků na stole? Ty snadno odstraníte pomocí směsi – pár kapek olivového oleje a soli.

Černý čaj jako leštidlo

Naopak na „ťápance“ od prstů na lesklém povrchu pomůže černý čaj. Tím nábytek vyleštěte a bude se lesknout jako nový. Skvěle se jím leští také okna. Pokud čaj necháte vychladnout můžete jej použít na leštění oken místo klasického přípravku.

Stejně tak můžete použít lžičku škrobu, kterou smícháte se třemi litry vody. Tímto roztokem pak umyjte okna běžně, jak jste zvyklí. Budete překvapeni, jak se poté budou lesknout.

úklid bez chemie

Sůl proti omastku

Proti omastku v troubě poslouží sůl. Nechte sůl chvíli působit a poté mokrým hadříkem odstraňte.

Kyselina citronová

Také kyselina v citronové šťávě se dá použít podobně jako ocet. Má antibakteriální a dezinfekční účinky. Omyjte s ní sporák nebo dřez a uvidíte, jak se bude lesknout. K odvápnění jakéhokoliv nádobí poslouží voda s lžící kyseliny citronové. Nechte působit přes noc a pak setřete.  

Jedlá soda skvěle odstraní mastnotu

Jedlá soda se dá použít na odstranění nečistot a je poměrně účinná. Postačí smíchat sodu s vařící vodou a dále již cokoliv ponořit do tohoto roztoku nebo tím něco polít. Ideální pro připálené hrnce. Postupně se rozpustí veškeré nečistoty a mastnoty.

Máte problém se zápachem v ledničce? Zkuste jedlou sodu, kterou nasypete na talířek a ten vložíte do lednice. Po pár dnech zápach z lednice zmizí. Pokud je zápach opravdu silný a ani po pár dnech nezmizel, vyměňte jednou sodu za čerstvou a opět ji tam pár dní nechte.

Zápach z popelníku nejlépe odstraníte pastou z jedlé sody. Poté můžete také trochu jedlé sody nasypat na dno popelníku, pomáhá tak snížit zápach a rychleji uhasit popel z cigaret.

Usazeniny od čaje nebo kávy z hrníčků či konvic odstraníte jednoduše pomocí jedlé sody, kterou nasypete na dno a zalijete horkou vodou. Pak stačí dno vytřít houbičkou, případně si pomoci starým kartáčkem na těžko dostupných místech.

Ocet, čistič pro všechno

Ocet má doma každá hospodyňka, některé jej využívají místo aviváže, ale věděli jste, že se dá použít i jako prostředek na uklízení? Je hned několik způsobů, jak ocet využít. Na ne tak špinavé povrchy poslouží ocet s vodou (v poměru 1:1) – ten se dá použít i na vyčištění koberce, pokud však potřebujete vydrhnout zažranou špínu, pak je tu varianta octu a trošky jedlé sody (na úklid koupelny).

Pokud bojujete se zápachem v ledničce, pomůže papírový ubrousek namočený v octu, který položíte do mističky. Ten pak umístěte na pár dní do ledničky. Po pár dnech zápach z lednice zmizí.

Abyste dokonale umyli nádobí, napusťte si dřez horkou vodou, do které přidáte trochu octa. Nádobí ve vodě nechte chvíli odmočit, jeho mytí vám pak půjde mnohem lépe.

Vázy z úzkým hrdlem jsou problematické na čištění. Usazeniny na dně se těžko dostávají ven a mytí horkou vodou nepomáhá. Pokud však na dno nalijete ocet, který necháte přes noc působit půjde vám odstraňování špíny mnohem lépe. Druhý den pak do vázy nasypte rýži, hrdlo vázy přikryjte a pořádně s ní zatřepte. Rýže obrousí špínu a dostane ji ze dna pryč. Ocet s rýží pak vylijte a vázu pořádně umyjte horkou vodou.

úklid bez chemie

Citron nejen k jídlu

Abyste se zbavili skvrn a bakterií z krájecího prkénka, použijte rozpůlený citrón, kterým povrch přetřete. Šťávu, která steče do prkénka nechte dvacet minut působit a poté prkénko umyjte. Uvidíte, že bude vypadat jako nové.

Pokud máte problém se zápachem v odpadkovém koši, použijte na dno nastrouhanou kůru z citrónu. Polapí pach a pomůže odstranit bakterie a nečistoty.

Došel vám přípravek na nádobí? Nezoufejte. Ukrojte plátek citronu, nasypte na něj jedlou sodu a uvidíte, jak se vám mastnota a špína rozpustí přímo před očima.

Zdroj fotografií: consoglobe.com, huffingtonpost.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *