Tipy a rady

Jak vybírat byt, aby se nám v něm dobře bydlelo?

Lokalita, kde byt stojí

Lokalita, v níž se byt nachází, hraje zásadní roli v rozhodování, či byt koupit nebo ne. V blízkosti bytu by se měla nacházet zeleň, potřebné služby i nějaký obchod. Naopak se zajímejte o to, zda vám pod oknem nepovede rušná silnice, zda za rohem není noční klub, který vám o víkendech nedovolí spát.

Jak vybírat byt, aby se nám v něm dobře bydlelo?

Společné prostory bytového domu

Při koupi bytu se zaměřte i na kvalitu společných prostor. V jakém stavu jsou dveře? Jsou staré nebo nové? Je na chodbách uklizeno, nebo se tam válí odpadky? Nezatéká do starých poštovních schránek?

Dispozice bytu

Po vstupu do bytu dejte na svůj první dojem. Pokud se vám byt nelíbí už teď, hledejte jinde. Pokud se vám zamlouvá, projděte si jej a zamyslete se nad dispozicí. Jsou pokoje průchozí nebo neprůchozí? Je zde dostatek místa na úložné prostory?

Velikost a umístění bytu

Při rozhodování myslete i na to, jak velký váš byt je. Nedejte pouze na čísla typu 3+1 apod. Je dost možné, že můžete najít dva byty se stejným počtem pokojů, jejich velikost se však může diametrálně lišit. Velkou roli při výběru přikládejte i umístění bytu v domě. Myslete na to, že u střechy může zatékat, naopak přízemí může být nad chladným sklepem.

Náklady na energie

Před tím, než podepíšete smlouvu, si zjistěte reálné náklady na energie, teplo a vodu v bytě. Pokud budete mít byt uprostřed domu, kde budou okolo sousedi, nejspíš za energie na vytápění ušetříte. To samé platí i o zateplené budově. Jak je to ale u starých bytů?

Jak vybírat byt, aby se nám v něm dobře bydlelo?

Vytápění bytu

Je váš bytový dům napojen na centrální zdroj tepla a následné množství spotřeby tepla se rozpočítává mezi byty, nebo má každý byt svůj vlastní kotel, kde si každý platí za to, co opravdu spotřebuje?

Vybavení bytu

Vybavené a moderní byty budou vždy o něco dražší než ty starší a nevybavené. Pokud tedy chcete do svého bytu investovat a nemuset řešit výbavu, podívejte se důkladně na to, zda tam není něco, co chcete hned měnit. Jinak by se vám takový byt opravdu nevyplatil.

Cena bytu

Ceny bytů ovlivňují nejvíce trh a realitní kanceláře. Vy však myslete hlavně na to, aby cena byla v rozmezí poměru cena / výkon, abyste zbytečně nepřeplatili. Klidně můžete zkusit vyjednávat.

Pozor na smlouvu

Před tím, než podepíšete smlouvu, si ji důkladně pročtěte, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

Zdroj: unsplash.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *