Tipy a rady

Jak vybrat interiérové dveře

Jaký preferujete povrch dveří

interiérové dveře

Nejprve se budeme zabývat povrchem vašich nových dveří. Existuje hned několik možností. Nejlevnější variantou je fólie. Ta patří mezi často využívané materiály, ovšem ne tolik odolné. Pokud nemáte příliš požadavků na dveře, směle do toho. Nedoporučujeme domácnostem s domácím mazlíčkem.

Další možností je laminát. Ten je velmi praktický na údržbu. Vypadá i po letech skvěle a můžete jím imitovat skutečné dveře – nikdo nepozná, že se jedná o pouhý laminát. Mezi jeho přední vlastnosti patří především odolnost. Leccos totiž vydrží.

Poslední a nejdražší variantou je masiv nebo také dýha. Jedná se o zcela dřevěné dveře, od kterých se odvíjí také jejich cena. Ale jejich vzhled je bezkonkurenční!

A co vzhled?

interiérové dveře

Samozřejmě že vzhled je důležitý. Budete požadovat, aby se vám dveře hodily do interiéru. Ideální způsob je nechat dveře kontrastovat s podlahou. Nebojte se! Rozhodně nehledejte stejné dřevo, jaké máte na podlaze! Pokud máte spíše světlejší podlahu, volte tmavší dveře. A naopak. Ovšem je dobré zachovat stejnou strukturu dřeva – nepřekombinovat! I zde platí pravidlo, že světlé dveře prostor zvětší a tmavé zmenší.

Potřebujete dostat do bytu trošku světla

Pak sáhněte po dveřích s proskleným detailem. Na výběr máte z nepřeberného množství. Vyberte si celé prosklené dveře nebo jen malý pruh či detail. Preferujete sklo matné či plně průhledné?

„Tip: Pokud chcete prosklené, ale i bezpečné dveře, podívejte se na ceník bezpečnostních dveří výrobce Adlo“

Do ložnice jedině zvukově izolační dveře

Pokud v místnosti chcete naprosté soukromí bez zvuků linoucích se odvedle, pak zvolte zvukově izolační dveře. Ty tlumí ruch z okolí.

Jaké požadujete otevírání dveří

interiérové dveře

Existují dva typy, jak můžete své dveře otevírat. Nejklasičtější a nejpoužívanější jsou otočné dveře. Ty jsou zavěšeny na pantu a otevíráte je buď na pravou, nebo levou stranu.

Bohužel někdy prostor otočné dveře nepovoluje. Pak jsou na scéně dveře posuvné. Ty se vysunují dovnitř zdi. Případně další možností je harmonika, kterou zasunete na stranu.

Na jaké straně se budou otevírat

interiérové dveře

Dalším důležitým faktorem je si rozmyslet, na jakou stranu se dveře budou otevírat. To se odvíjí od prostoru, v kterém se nacházíme.

Levé dveře se otevírají směrem k sobě a panty se nacházejí nalevo. Naopak pravé se otevírají směrem od sebe a panty mají napravo.

Klika je již poslední malý detail, který budete řešit. K teplejšímu odstínu dveří se bude hodit také teplejší odstín kovu (bronz, zlatá). Naopak ke studenějším dveřím volte studenější odstín kovu (stříbrná, bílá, šedá, černá).

Zdroj fotografií: https://pixabay.com, https://cz.pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *