Tipy a rady

Jaké si pořídit bazénové příslušenství?

Bazénové vysavače

Nečistoty, které klesnou až na dno se dají spolehlivě odstranit pomocí bazénových vysavačů. Na trhu jsou vysavače mechanické, poloautomatické i zcela automatické. První dva druhy jsou vhodné pro všechny typy nadzemních bazénů. Automatické pak odborníci doporučují především pro klasické zapuštěné bazény.

Poloautomatické vysavače

Spolehlivě vyčistí stěny i dno bazénu. Pohodlně se připojí k výkonné pískové filtraci přes skimmer a nevyžadují již žádný další pohon. K zastaralým kartušovým filtracím nebo laciným pískovým filtracím z Číny, které se letos ve větší množství objevily na našem trhu ovšem připojit nejdou. Jejich obsluha i instalace je velmi rychlá.

Automatické vysavače

Jsou chytrá zařízení, které mají vlastní filtr a řídicí jednotku, takže jsou všechny nečistoty ze dna i stěn bazénu schopny odstranit v době vaší n přítomnosti zcela samy. Pracují zcela nezávisle na chodu filtrační jednotky a jsou řízený vlastní naprogramovanou řídící jednotkou. Vysavače vyšší třídy jsou dokonce vybaveny i dálkovým ovládáním, díky kterému můžete naprogramování cyklus čištění ovlivňovat a urychlit tak celý proces.

Bazénové síťky

Během koupací sezony se obvykle nevyhneme tomu, abychom z hladiny bazénu lovili různé drobné nečistoty v podobě utonulého hmyzu, listí a podobně. Pohodlně je sesbíráme pomocí speciálních bazénových sítěk na praktických teleskopických rukojetích.

Bazénové plachty ušetří práci i peníze

Majitelé bazénu dobře vědí, kolik nečistot do něj dokáže navát vítr nebo napadat z okolí. Proto je dobré si vodní hladinu v době, kdy se nekoupete, zakrýt. Ušetříte si tak spoustu práce při čištění bazénu a spotřebujete i mnohem méně bazénové chemie, takže i ušetříte.
Na trhu je k dostání celá řada bazénových plachet pro různé účely, stačí si jen vybrat.

Krycí plachty

Slouží k ochraně zapuštěného i nadzemního bazénu před vniknutím mechanických nečistot , a tím výrazně usnadňují údržbu a snižují spotřebu bazénové chemie. K dostání jsou buď klasické, nebo síťové. Jejich výhodou je, že jsou lehké a manipulace s nimi je snadná. Síťovina navíc záměrně nezadržuje vodu, která může u běžných krycích plachet způsobit problémy, jako je například nadměrné zatížení krycí plachty vodou, namáhání úchytů, atd. Je však třeba mít na paměti, že tyto plachty nezabrání pádu lidí či zvířat do vody a většinou se ani nehodí zakrytí bazénu v zimním období.

Solární plachty

Tato plachta se umísťuje na hladinu bazénu. Přes den násobí účinky slunečního záření a tím ohřívá vodu a současně brání jejímu odpařování. V noci, kdy je okolní vzduch chladnější, potom zamezí tepelným ztrátám. Solární plachtu se doporučuje používat v kombinaci s ohřevem vody. U zapuštěných bazénů lze také využít speciálních navijáků solárních plachet, které výrazně ulehčí práci.

Bezpečnostní plachty

Slouží k zabezpečení zapuštěného bazénu před pádem lidí i domácích zvířat do vody. Například bezpečnostní plachtu Universal využijete celoročně k zakrytí zapuštěných bazénů. Je velmi pevná a navíc i vystužena hliníkovými profily. Zabezpečuje bazén nejen před pádem lidí i zvířat, ale brání i napadání nečistot. Nepropouští teplo, takže i účinně zabraňuje růstu řas.

Zimní plachty

Jsou vyrobeny ze speciálního mrazuvzdorného materiálu a jsou určeny k zazimování bazénu. Chrání vodu po celou zimu před spadem nečistot a na jaře tak výrazně usnadní uvedení bazénu znovu do provozu.

Zdroj rad a fotografií: společnost Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *