Tipy a rady

Jdete natírat plot? Jděte na to s důslednou ochranou svého těla

Před tím, než se pustíte do natírání plotu jako takového, byste si měli pořídit nejrůznější pomůcky a potřeby, s nimiž budete pracovat. V první chvíli jde zejména o montérky či pracovní tričko, respirátor, ale také pracovní rukavice. To však není vše. Na co si dát při výběru potřeb pozor?

Natírání plotu

Nezapomínejte na kvalitní pracovní oblečení

Mnozí z nás si při práci, kde se můžeme ušpinit, jednoduše oblečeme staré a vytahané oblečení, které už normálně nenosíme a není nám líto jej po práci vyhodit. Což ale znamená, že když budeme dělat něco, kde se umažeme, víckrát ročně, vyhodíme zbytečně velké množství oblečení. Mnohem vhodnější variantou je koupě kvalitních pracovních montérek, které vypereme. Nemluvě o dírách ve starém oblečení, které vás před ušpiněním neochrání.

U montérek z kvalitního materiálu se ušpinění bát nemusíte. Většina montérek je vyrobena u pevnější bavlny, která je odolnější proti nejrůznějším oděrkám či trhlinám. Při ušpinění nějakou kapalinou trvá delší dobu, než kapalina prosákne na kůži, takže v případě ušpinění něčím agresivnějším máte čas na to, abyste se vysvlékli. Nemluvě o vychytávce ve formě spousty kapes.

Ruce musíme také chránit

Další částí těla, kterou je třeba při natírání chránit, jsou ruce. Zde nejde jen o to, že by se barva na kůži špatně smývala, při použití některých barev v kombinaci s citlivou pokožkou na rukách si můžete přivodit nepříjemnou alergickou reakci. A jestliže nechcete trávit další sny po natírání plotu s acetonem na odbarvení kůže a mastičkami zklidňujícími alergickou reakci, měli byste používat kvalitní pracovní rukavice.

Pracovní rukavice by měly být opatřeny nitrilovou/latexovou vrstvou. Tato vrstva zabraňuje prosakování tekutin skrz rukavice, přičemž nejde o rukavice z hrubého materiálu, u nichž byste ztratili cit pro jemnou motoriku. Na výběr máte ze dvou možností. Buď si můžete pořídit povrstvené či máčené rukavice, které jsou prodyšnější, ale nechrání na 100 %. Nebo si můžete koupit celolatexové či celonitrilové rukavice, které vás ochrání na 100 %.

Pozor na to, co dýcháte

Ochrana svých plic je něco, co zanedbáváme téměř všichni. Proto bychom si měli vzít příklad od profesionálů. Při práci s barvami se z barev uvolňují nepříjemné chemikálie, kterým není radno své plíce vystavovat. Proto si kupte kvalitní ochrannou pomůcku, která se postará o to, aby pro vás bylo natírání plotu bezpečné.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *