Tipy a rady

Kdy je letos první adventní neděle? Opravdu brzy!

Jaký význam mají svíčky v adventním věnci?

Zajímá vás, proč jsou adventní svíčky právě 4 a jaký mají význam? V některých zemích mají adventních svíček pět – ta pátá je největší a má většinou bílou barvu. Pravoslavní věřící mají tuto svíčku jako symbol Ježíše Krista. Ostatní 4 svíčky se dříve dle tradice lišily barvami a měly tento význam:

  1. Svíčka – NADĚJE (svíčka by měla být fialová)
  2. Svíčka – MÍR (svíčka by měla být fialová)
  3. Svíčka – PŘÁTELSTVÍ (svíčka by měla být růžová)
  4. Svíčka – LÁSKA (svíčka by měla být fialová)

Kdy jsou letos adventní neděle?

Advent nezačíná pokaždé ve stejnou dobu, a tak se každý rok mění data adventních nedělí. Letos budeme slavit adventní neděle během těchto dní:

1. adventní neděle 2023 (železná neděle): 3. prosince 2023

2. adventní neděle 2023 (bronzová neděle): 10. prosince 2023

3. adventní neděle 2023 (stříbrná neděle): 17. prosince 2023

4. adventní neděle 2023 (zlatá neděle): 24. prosince 2023

Tento rok bude advent končit na Štědrý den – to se stává opravdu výjimečně. Takže čtvrtou svíčku si zapálíte až na poslední chvíli.

Každou neděli byste měli zapálit jednu svíčku, v neděli před Štědrým dnem už by měly hořet všechny čtyři.

Podoba adventního věnce

V dnešní době se již příliš nedodržují církví stanovené barvy, většina domácností má všechny svíčky stejné , obvykle podle toho, aby se adventní věnec hodil do interiéru (nejčastěji do kuchyně, či obývacího pokoje). Dokonce se najdou i domácnosti, ve kterých dali vale podobě věnce a mají adventní svíčky na obdélníkové podložce, vyzdobené větvičkami a různými dekoracemi.

Fantazii se určitě meze nekladou. Pokud se vám líbí netradiční podoba adventních věnců, směle do toho. Důležité je, abyste advent vnímali jako čas, který můžete strávit rozjímáním, setkáváním s rodinou a čekáním na příchod Ježíška.. Nepropadněte nutkání k přehnanému předvánočnímu úklidu a nekonečnému běhání po nákupech a místo ve frontách u pokladny, můžete strávit advent v klidu a teple domova.

P. Havlíková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *