Tipy a rady

Moderní je bydlení bez bariér

Přednost se dává kombinaci praktického stavebního řešení s nápaditým moderním provedením nábytku i vnitřních prostor. Důraz je kladen na to, aby vnitřek obytných prostor byl universální a adaptovatelný pro současné i budoucí potřeby svých obyvatel. Během života se mohou přihodit nepředvídatelné události, které mohou dočasně nebo trvale ztížit či naprosto znemožnit pohyb a upoutat člověka na invalidní vozík.

Připravte se dnes, ušetřete v budoucnu

Neměli byste předpokládat, že všechno to, co zvládnete bez problému nyní, zvládnete i ve stáří nebo po úrazu. Z ničeho nic se běžné úkony, které člověk bez obtíží denně vykonával, mohou proměnit ve skutečné výzvy a pohodlný byt se může proměnit v nevhodný prostor plný překážek. Úzké dveře, příkrá schodiště nebo kliky posazené příliš vysoko mohou být některými z nich.

Již při koupi bytu nebo plánování nového domu můžete myslet na některá jednoduchá pravidla, která vám v budoucnu mohou usnadnit život. Každý dobrý architekt vám poradí, na co se zaměřit. Váš interiér přitom nemusí na první pohled působit účelově bez bariér, ale může být připraven se do bezbariérového kdykoli přeměnit. Předejdete tak nutnosti rekonstrukcí či drahých přestaveb. Praktičnost těchto stavebních vylepšení oceníte například i v okamžiku, kdy se rodina rozroste o malé dítě. Koupání v prostorné koupelně a přemísťování kočárku je najednou o mnoho jednodušší.

Když potřebujete bydlet bez bariér

Základním pravidlem je myslet na to, že člověk na invalidním vozíku nebo s berlemi potřebuje pro svůj bezproblémový pohyb po bytě vždy více prostoru. Standardní invalidní vozíky projedou dveřmi širokými 80 cm, ale je těžší s nimi manipulovat přímo ve dveřích. Nezapomínejte také na to, že místnostmi se může pohybovat více osob najednou a nikoli pouze jedna.

Všechny pokoje v bytě nebo v domě by ideálně měly být v jedné rovině, schody, vyvýšení i prahy dveří totiž komplikují bezproblémový pohyb prostorem. V koupelně a na toaletě by měla být umístěna madla umožňující snazší přesouvání. Vždy ale pamatujte na to, že každá osoba s pohybovým omezením má své specifické nároky a požadavky a že vždy je nejlepší byt přizpůsobovat na míru dle konkrétní situace.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *