Tipy a rady

Nájem na dobu určitou? Na co si dát pozor?

Zatímco v dřívějších dobách byla obvyklá spíše nájemní smlouva na dobu neurčitou, v současnosti se najde stále více majitelů bytů, kteří nabízí nájem na dobu určitou, hlavně proto, aby si vyzkoušeli, jaký jejich nájemník bude. Zda bude spolehlivý, bezproblémový a hlavně – zda bude včas platit. Tak jako tak, smlouvu si musíme přečíst vždy, ať už chceme bydlet rok nebo deset.

Nájem na dobu určitou? Na co si dát pozor?

Prodloužení nájemní smlouvy

V každé nájemní smlouvě musí být uvedeno, na jakou dobu je nájem domluven. Dále zde nesmí chybět údaj o tom, jaké jsou podmínky výpovědi, ukončení nájmu aj. Nájem na dobu určitou končí k datu uvedenému v nájemní smlouvě, nebo jej lze prodloužit dodatkem ke smlouvě. Pokud nájemník užívá byt alespoň tři měsíce bez písemné výzvy k opuštění bytu, nájem je automaticky prodloužen o dobu, na kterou byl dříve ujednán. Maximálně ale na dva roky. Pokud chce pronajímatel pronájem ukončit, musí to nájemci dopředu oznámit. A to ideálně písemnou výzvou.

Ukončení ze strany nájemce

Právo k ukončení nájmu má i sám nájemník. Pokud mu v den uvedený ve smlouvě skončí doba pronájmu, může nechat klíče ve schránce spolu s odhlášením energií psaných na jeho jméno a majitel tak může brát pronájem jako za uzavřený. I zde je ale slušnější a praktičtější osobní předání bytu, součástí by mělo být sepsání protokolu, v němž bude uvedeno, v jakém stavu se byt nachází, případně jaké škody zde jsou.

TIP: Chcete se řešení podobných komplikací vyhnout? Spočítejte si, zdali dosáhnete na hypotéku v online hypotéční kalkulačce a začněte bydlet ve vlastním.

Nájem na dobu určitou? Na co si dát pozor?

Věci, které v bytě zbyly

Občas se stává, že se nájemník odstěhuje ve spěchu a některé věci v bývalém bytě nechá. Ale co s nimi? Rozhodně si je nemůžeme ponechat a přivlastnit si je. Pokud jde o nějaké drobnosti typu nádobí, můžeme předpokládat, že je zde nájemce nechal schválně. Pokud jde ale o dražší věci, je třeba tyto předměty uschovat a kontaktovat nájemce. Pokud bude váš kontakt marný, můžete věci prodat a tyto peníze zaslat na účet nájemce či do soudní úschovny.

Nájem na dobu určitou? Na co si dát pozor?

Zdroj: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *