Tipy a rady

Nájmy zdražují, je čas na vlastní bydlení

Je čas na bydlení ve vlastním: nájem je často vyšší, než splátka hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření

Je tedy na čase zvážit, jestli není výhodnější vzít si hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření a investovat do vlastního bydlení.

Úrokové sazby hypoték sice pomalu rostou, přesto se stále drží díky konkurenci mezi bankami na velmi nízkých hodnotách. Průměrná úroková sazba hypoték se drží lehce nad dvěma procenty. V mnoha městech v České republice se tak pořád vyplatí pořídit si vlastní bydlení než bydlet v pronájmu. Pokud bydlíte v nájmu, je na čase najít na internetu některou z hypotečních kalkulaček a porovnat si výši nájmu s potenciální splátkou hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření.

Věděli jste, že v současné době bydlí v pronájmu zhruba třetina Čechů? Pouze každý druhý ale uvažuje o změně a pořízení si vlastního bydlení, protože si myslí, že je pro ně hypotéka nedostupná. Přitom ale platí pronájmy, které jsou leckdy vyšší než by byla splátka hypotéky.

Investice do vlastního

Vlastnit nemovitost sice obnáší více starostí i zodpovědnosti. Na druhou stranu máte ale něco svého a můžete nakládat s nemovitostí, jak je vám libo. Tím nejpádnějším důvodem koupě ale stále zůstává frustrace z měsíčních výdajů na bydlení, a pocit, že místo do vlastního platíte někomu jinému.

Při plánování investice do nemovitosti je nejdůležitější částka, kterou jste schopni investovat. Počítat musíte také první vklad, který do hypotéky vložíte, a každou další měsíční splátku. Nesmíte zapomenout ani na náklady spojené s vlastnictvím, jako jsou daně, údržba, vybavení, v neposlední řadě pojištění. Na internetu najdete hypoteční kalkulačky, které umí zohlednit všechny tyto parametry, a můžete si lehce spočítat, zda na splácení hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření dosáhnete.

Bankovní domy se předhánějí s nabídkami nejvýhodnějších hypoték. Jak se ale v nabídkách vyznat? Vždy je potřeba mít reálnou představu o našich finančních možnostech. Zvlášť s ohledem na to, že ty tam jsou doby, kdy banky poskytovaly hypotéky ve výši sta procent kupované nemovitosti. Doporučuje se tedy na úvod použít hypoteční kalkulačky, kde zadáte jednoduché parametry: kolik potřebujete půjčit, kolik stojí nemovitost a jak dlouho chcete splácet. A potom se ideálně obraťte na některého z kvalitních finančních poradců, kteří vám s financováním nemovitosti pomohou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *