Tipy a rady

Naučili jste se pracovat z domova? Zařiďte si virtuální sídlo společnosti a ušetřete

Pracovat z jednoho místa má určitě své výhody, ale firmu to stojí nemalé peníze. Nájem bývá nezanedbatelnou položkou, obzvlášť pokud chcete sídlit na dobré adrese. Co takhle využít místo toho virtuální sídlo společnosti?

Pracovat se dá z domova, sídlo si tam ovšem nezapisujte

Možná už vás napadlo, že budete i po skončení tohoto nouzového stavu pracovat z domova. Domů si můžete zapsat i sídlo společnosti, raději to ale nedělejte. Přidělali byste si spoustu problémů. Zřejmě už vás jeden napadá – v případě kontroly z finančního úřadu byste si úředníka museli pustit do domácnosti, což není právě dvakrát příjemné. Ani nemluvě o situaci, kdy by se vaší firmě nedařilo, a přišel exekutor. Ano, tušíte správně. Přišel by k vám domů a mohl oběžovat vás i vaše nejbližší.

Potíží je však daleko více. Za prvé nepůsobí vůbec profesionálně, když firma sídlí v rodinném domku nebo paneláku. Člověk pocházející z vašeho města bude zhruba vědět, kde se daná ulice nachází, a ti ostatní si mohou tuto informaci snadno dohledat online na mapách. Někteří budou sídlo v rodinném domě považovat za omyl a raději se obrátí na jinou firmu, jiní si pomyslí, co jste za firmu, když nemáte ani na zaplacení kanceláře.

Za druhé je tu možnost, že by adresa člověka (zákazníka, obchodního partnera) neodradila, a přece jen by přišel. Co byste s ním dělali, až by vám překazil rodinný oběd? Posadili ho do obývacího pokoje? Tam se firemní jednání příliš dobře nevedou.

Virtuální sídlo je významná finanční úspora

Všechny tyto potíže vyřeší virtuální sídlo. Mnozí Češi k němu stále mají předsudky, ale názor se začíná pomalu měnit. Nejde o nic zakázaného, zákon začal virtuální sídla povolovat již v roce 2009. Tehdy byla totiž novelizací občanského zákoníku zrušena povinnost určovat sídlo společnosti adresou, na níž skutečně sídlíte.

Opravdová kancelář vás stojí tisíce či desetitisíce měsíčně, virtuální adresa přijde jen na pár stovek. Samozřejmě záleží, kde si ji pořídíte. Nejdražší je virtuální sídlo na Praze 1, tam se cena pohybuje až k tisícovce měsíčně. Existují ale i mnohem levnější varianty. Na Praze 10 či v Brně na vás čeká virtuální adresa už od 135 korun měsíčně bez DPH. Tuto nabídku má ve svém portfoliu společnost Jake&James.

Hlídejte si poskytované služby

Kdybyste začali pátrat po internetu, nabídek na virtuální adresy byste objevili dost. Rozhodně se u nich ale neorientujte pouze podle ceny. Rozhodují spíš poskytované služby, jež jsou v ceně zahrnuté. Zcela běžná bývá každodenní recepce, přebírání pošty a vyřizování návštěv. Jake&James nabízí i okamžité avízo o příchozí poště na e-mail nebo prostory pro jednání s úřady zdarma. Někdy bývá v ceně virtuální adresy i možnost na pár hodin měsíčně využívat konferenční místnost, jindy si za tuto službu připlácíte. Návštěvy si tedy nebudete muset zvát domů do obývacího pokoje nebo se s nimi setkávat někde po kavárnách.

Jak si virtuální adresu zařídit?

Snadno, zvládnete to i z domova, aspoň u Jake&James. Stačí vyplnit formulář na jejich webu, všechno se dá vyřešit elektronicky a poštou. Dokonce vám pomohou podat i žádost o změnu sídla. Pokud jste tedy zjistili, že byste zvládli fungovat elektronicky, neváhejte. Ušetříte spoustu peněz, a když si zařídíte sídlo na dobré adrese, můžete ještě stoupnout v očích veřejnosti, obchodních partnerů a potenciálních zákazníků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *