Tipy a rady

Online kalkulačka Odhad-zdarma.cz nově spočítá i odměnu notáře v dědickém řízení

Poplatek notáři je jednou z prvních plateb, se kterou se v rámci dědictví potkáte. Nově si tuto odměnu můžete jednoduše vypočítat v on-line kalkulačce Odhad-zdarma.cz, konkrétně v nástroji odměna notáře z dědictví.

„Notáři přísluší odměna určená podle hodnoty zděděného majetku. V případě dědického řízení se počítá z obvyklé ceny pozůstalosti k okamžiku úmrtí. Od ledna 2021 došlo ke změně výpočtu odměny notáře v dědickém řízení u nižších částek pozůstalosti. Nově náleží notáři odměna ve výši dvou procent z prvních 500 tisíc korun z obvyklé ceny pozůstalosti a zvýšila se minimální odměna notáři v rámci dědického řízení z 600 na 2000 korun bez DPH. U dalších pásem se výpočet odměny nezměnil,” vysvětluje Jakub Zámiš z 
on-line kalkulačky Odhad-zdarma.cz

Odborný znalecký posudek

Cena obvyklá je taková, za kterou by bylo možné majetek v době úmrtí zůstavitele prodat. V případě nemovitosti dokládáte notáři pro stanovení obvyklé ceny odborný znalecký posudek. Za jeho vyhotovení zaplatíte poplatek, který se odvíjí od parametrů (typ, velikost) děděné nemovitosti. U standardní nemovitosti počítejte s cenou maximálně v řádu několika málo tisíci korun. Odhad nemovitosti pro dědické řízení ve formátu požadovaném notáři, lze rovněž získat v rámci uvedené on-line kalkulačky, kdy jej obratem vypracuje specialista.

Daně

A jak je to s daněmi? Dědickou daň ze zděděné nemovitosti (ani jiného zděděného majetku) platit nemusíte. Byla v roce 2014 zrušena a veškeré dědictví patří mezi bezúplatné příjmy, které jsou od daně osvobozeny. Od daně z příjmů fyzických osob jste jako dědic opět osvobozeni. V několika případech ale existuje z osvobození výjimka a daň jste povinni zaplatit. Třeba pokud se jako dědic rozhodnete nemovitost prodat a nesplňujete některé zákonem stanovené podmínky. Jestliže se na vás vztahuje povinnost daň z příjmů z prodeje nemovitosti zaplatit, je potřeba ji vyčíslit v daňovém přiznání a to podat na místně příslušný finanční úřad. 

„V případě, že zdědíte nemovitost v hodnotě vyšší než pět milionů korun, máte jako dědic povinnost oznámit tuto skutečnost finančnímu úřadu. Lhůta pro podání oznámení je stejná jako lhůta pro podání daňového přiznání, jedná se však o samostatné podání, které nemá vazbu na daňové přiznání. Jinak řečeno, povinnost podat oznámení máte bez ohledu na to, zda podáváte či nepodáváte přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Pokud oznámení nepodáte, hrozí vám pokuta,” doplňuje problematiku Ing. Jan Hájek, realitní odborník z Quantum reality. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *