Tipy a rady

Péct cukroví nebo fotit svatby, aneb práce na doma část 1.

Hledejte nabídky na ověřených portálech

Pokud přemýšlíte o práci na doma jako studenti, maminky na mateřské dovolené nebo důchodci, či jako zaměstnanci hledáte přivýdělek ke své práci, hledejte práci tam, kde nemohou být žádné podvodné nabídky. Jsou jimi portály jako je Jobs, Flek nebo třeba i sociální sítě. Další možností je najít si konkrétní práci na doma a projít si internet. Je mnoho stránek, které jsou zaměřené právě na daný obor a naleznete tam jak tipy pro vaši práci, tak i konkrétní nabídky spolupráce.

Jak nenaletět

práce na doma

Abyste nenaletěli již při prvním pokusu je dobré číst inzerát velmi pozorně. Nabízejí až moc vysoké sumy za téměř žádnou práci? Už tohle zní podezřele. Je také dobré zjistit si, zda-li daná firma vůbec existuje a opravdu nabízí to, co v inzerátu uvádí. Pokud v inzerátu chybí údaj o společnosti, kontaktní údaje apod. Běžte od toho ihned pryč. Poptejte se také na diskuzních fórech na dané stránce, zda-li nemá někdo s podobnou nabídkou zkušenosti.

Kde najít zkušenosti pro daný obor

Pokud se pouštíte do něčeho nového, o čem toho moc nevíte. Projděte si internet a přečtěte si související články, abyste se dozvěděli vše, co byste mohli potřebovat. Najděte si také nějaký kurz, kde si rozšíříte svoje znalosti a dovednosti nebo se účastněte nějakých workshopů, seminářů apod. Takovými vzdělávacími akcemi se to na internetu jenom hemží.

Na živnost nebo na dohodu?

práce na doma

To je opravdu zajímavá otázka. Pokud budete pracovat pro nějakou firmu nebo podnik, můžete uzavřít smlouvu o dílo, dohodu o provedení práce či další smlouvy pro externí zaměstnance. Zde je to však velmi omezené a můžete si vydělat jen určitou částku peněz. Pokud si však na daný obor založíte živnost, jste pánem svých financí a můžete přijímat zakázku za zakázkou. Živnost má však i své nevýhody a to, že se musíte o vše starat sami, jak o úřady, účetnictví tak i o další důležité činnosti, které jsou součástí podnikání.

Zvolte si obor, který vás bude bavit

Nikdy nedělejte práci, která vás nebaví nebo nenaplňuje. Výsledky budou podle toho vypadat a stejně za chvilku s prací přestanete. No a jaké jsou možnosti práce na doma, jejich výhody a nevýhody? To si teď povíme.

Prodej rukodělných výrobků

práce na doma

Nadaní lidé na ruční práce mohou své výrobky prodávat přes internet, po známých nebo dodávat do nějakého obchůdku, případně si i takový obchůdek sami založit. Prodávat můžete své výtvory ať už ušiteré, háčkované, vytvořené nebo třeba upečené ukroví případně na zakázku dělat zákusky, či dorty k narozeninám. Nevýhodou je, že si musíte umět dobře spočítat cenu za produkt, aby se vám náklady na výrobu i čas věnovaný samotnému vyrábění vyplatil. Nikdy nechoďte s cenou moc nízko, jinak stejně nic nevyděláte.

Externí redaktor

Velmi pěknou prací je stát se externím redaktorem nějakého internetového či tištěného magazínu. Důležitou podmínkou je umět psát spisovně, bez chyb a zajímat se o téma, o kterém máte psát články. Měly byste se umět také dobře vyjadřovat a nepsat ve stylu, v jakém si píšete s kamarády přes sociální sítě. Nevýhodou u této práce je, že začínáte u nízkých částek za články, a k vyšším se musíte dopracovat svou trpělivostí a snahou.

 

práce na doma

 

Podobnou prací je i copywriting. Copywriter však nepíše pouze pro internetové magazíny, ale především vytváří prodejní texty, reklamní články nebo textuje celé webové stránky či e-shopy. Je to tedy jen pro opravdu zkušené pisálky.

Registrace do katalogů

Zajímavou prací na doma je také plnění textových odkazů z předem určených webových stránek do katalogů a jiných portálů na internetu. Jedná se o velmi zajímavou a flexibilní práci na doma, za kterou lze získat také zajímavé ohodnocení.

 

V dalším díle si povíme o dalších možnostech práce na doma.

 

Zdroj fotografií: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *