Tipy a rady

Pokládání podlah z masivního dřeva

1. Vytvoření spodní konstrukce

Palubky z masivního dřeva jsou přírodní produkt. Pokud jsou určeny jako viditelná podlahová krytina, musí být vlhkost dřeva cca 10% nebo nižší. Dřevo s vlhkostí vyšší než 12% není až tak vhodné jako viditelná podlahová krytina, protože po položení dřevo dále vysychá a vznikly by viditelné spáry. Pokládka se provádí na podkladové latě. Při renovacích tyto latě již případně existují z předchozí podlahy.

Vhodné tlumení kročejového hluku se dosáhne pruhy izolačních desek, odolnými proti tlaku, které se nařežou v šířce podkladových latí. Těmito pruhy se pak podloží všechny podkladové latě. Pokud existuje riziko stoupající vlhkosti (například v nepodsklepovaných místnostech), na celou podkladovou plochu se položí polyetylenová fólie. Na ni se nyní vyrovnají podkladové latě (s max. vlhkostí dřeva 15%) s podloženými izolačními pruhy ve vzdálenosti asi 50 cm.

Aby se zabránilo sklouznutí podkladových latí až do přichycení palubek, upevněte jednu nebo více pomocných latí, které se později zase odstraní. Do prostoru mezi latě se ještě vloží izolační vrstva z minerální vlny.

2. Pokládání palubek z masivního dřeva

První řada prken se položí drážkou směrem ke zdi. Dodržujte dilatační spáru ke stěnám 10-15 mm. Tato se zajišťuje dřevěnými klínky. Dřevěné klínky se po položení opět odstraní. Palubky se vyrovnají, aby lícovaly a u stěny se zafixují pomocí hřebíků. Hlavička hřebíků se mohou zapustit a pak zatmelit tvrdým voskem. Přiřezávání palubek například pro koncové kusy se provádí pilou děrovkou ze zadní strany palubek.

Palubky lze pokládat jako nekonečné pásy. K tomu se použije odřezaný zbytek z jedné řady palubek jako první kus další řady. Palubky přirážejte pomocí menšího kusu dřeva a kladívka. K přichycení se prkna předvrtají nad perem pod úhlem 45° a pak se přichytí šrouby spax (tloušťka asi 3,5 cm a délka jako trojnásobek tloušťky prkna).

Ke vkládání a bezešvému napojení koncových kusů palubek se používá páčidlo. Toto nářadí se používá při každém pokládání parketových a laminátových podlah. V poslední řadě se palubky také na těsno vkládají na těsno vkládají pomocí páčidla. I zde je nutná dilatační spára ve zdi 10-15 mm.

Poznámka:

Napojení nemusí ležet na podkladových latích. V další řadě by ale měla být zajištěna celou palubkou.

TIP ke směru pokládky:

Nejlepšího dojmu se dosáhne, když se palubky položí ve směru pronikajícího světla. Pouze ve velmi dlouhých místnostech, např. na chodbách, by se měly palubky pokládat v každém případě napříč k delší straně.

3. Dokončení práce

Dilatační spáry u stěn a přichycení první řady prken se zakrývají parketovými sokolovými lištami. Před montáží sokolových lišt se musí bezpodmínečně odstranit distanční klínky. Lišty se vždy šroubují na stěnu a ne na prkna. Pokud použijete upevňovací profily ve spojení s parketovými lištami, které se k nim hodí, nejsou šrouby vidět. U zapojovaných částí lišt se provádí v šikmém řezu. Tím jsou místa napojení později téměř neznatelná.

Renovace podlah z dřevěných palubek

1. Odstraňte starou podlahovou krytiny

Pod starými koberci nebo linoleem se často skrývá podlaha z prken, která po odpovídajícím opracování opět spatři světlo světa. Odstraňte beze zbytků staré krytiny. Všechny uvolněné části se musí kvůli následnému broušení upevnit nebo odstranit. Viditelné hřebíkové hlavičky se zarazí asi 8 mm do dřeva a díry po hřebících se zakryjí tmelem na dřevo.

2. Broušení prken z masivního dřeva

Aby získala prkna z masivního dřeva opět takový povrh, který lze ukazovat, zbrousí se bruskou na podlahy. Nejprve se brousí nahrubo (zrnitost 20) a pak stále jemněji až k zrnitosti 80. Pokud jde o správný směr broušení, dodržujte údaje výrobce brusky. Části u kraje a ostatní těžko přístupná místa s brousí bruskou na okraje nebo vibrační bruskou.

3. Ošetření povrchu

Na rozdíl od laků na parkety jsou ošetřující prostředky s olejem přip. s voskem difúzní.Umožňují i opravy menších poškození. Po posledním jemném broušení se podlaha důkladně vysaje a vyčistí. Prostředek na ošetření povrchu nanášejte nejlépe koženou stěrkou rovnoměrně ve směru prken. Po 24 hodinách lze ošetření zopakovat. Konečná politura leštícím nástavcem na rotační brusce nechá podlahu z prken opět zcela vyniknout.

TIP:

K opravám poškozených míst si můžete namíchat vhodný tmel na dřevo z jemných třísek z broušení a bezbarvého pojiva.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *