Tipy a rady

Předsudky o dřevostavbách, kterým jste věřili, ale nejsou pravdou

Fasáda domu se pro vás stane peklem, o které se musíte neustále starat           

Pokud toužíte po klasické dřevěné fasádě, musíte opravdu počítat s tím, že budete muset o dřevo na fasádě starat. U exotických dřevin vám však frekvence ošetření dřeva značně klesne. Takové dřevo jen časem mírně změní svoji barvu. Dnešní dřevostavby však mohou být na první pohled k nerozeznání od klasických zděných domů. I dřevostavba může mít normální omítku s fasádou, která bude vypadat jako u normálního domu., To stejné platí u různých obkladů – v exteriéru, ale i interiéru.

Dřevěný dům snadno podlehne plísni

Mnozí ještě stále věří tomu, že se plíseň dostane snáze do dřevostavby než do zděného domu. Plíseň však vzniká jen v místech, kde je vlhkost vzduchu vyšší než 18-20 %. Pokud bude tedy vaše dřevostavba postavena opravdu kvalitně, plísně se bát nemusíte.

Provoz dřevostavby je finančně náročný

Dřevo je dobrým tepelným izolantem, takže je energeticky méně náročný než klasický dům z cihel. V případě, kdy bude dřevostavba kvalitně zateplena, mohou být výdaje za vytápění mnohem nižší, než byste si mysleli, že budou. Dřevo stejně jako cihla při vytápění teplo hromadí, ale mnohem kratší dobu, takže se dům vyhřeje mnohem rychleji.

Akustika v dřevostavbě nestojí za řeč

Pokud nebudete nijak zvlášť na to, aby byla zvuková izolace ve vaší dřevostavbě dostatečná, tak ano, nebude to stát za to. Pokud však již při stavbě budete myslet na kvalitní izolaci, může být dům před hlukem izolovaný naprosto dokonale. K tomu je třeba zvolit vhodnou konstrukci domu (kročejové izolace v podlaze nebo sádrokarton ve stěnách).

Dřevostavba není ničím zajímavá

Myslíte si, že všechny dřevostavby musí mít jednotný a nudný vzhled? V tom případě jste na omylu. Je jen na vás, jak bude váš dům vypadat. Ze dřeva si můžete postavit téměř cokoliv. Dům, balkon, altánek, ale i zahradní domek. A všechny tyto prvky mohou mít jakýkoliv design. Dřevostavba může mít omítku jako normální dům, dřevo zde nemusí jít vůbec vidět. U dřeva je navíc velká výhoda v tom, že stačí použít jiný typ dřeva a dům hned vypadá jinak – za předpokladu, kdy dřevo zůstane viditelné.

Když půjdou škůdci do domu, jistě to bude do dřevostavby

Pokud bude dřevo, které použijete na stavbu svého domu, ošetřené kvalitní impregnací proti škůdcům a houbám, nemusíte se jich bát. I zde platí, že je třeba dbát na kvalitní návrh i zpracování domu.

Jde o snadný cíl lupičů

Mnozí z nás žijí v přesvědčení, že dřevostavba není pevná, takže se do ní lupič dostane téměř bez námahy. Slyšeli jste však někdy o tom, že by nějaký lupič prokopl stěnu a dostal se tak dovnitř? Ne? My také ne. Vždyť s obyčejnou fasádou nelze ani přesně určit, zda je dům ze dřeva nebo z cihly.

Domy ze dřeva budou hořet jako papír

Dřevo jako takové hoří velmi dobře. I tak ale dřevěná konstrukce při požáru vydrží více než ta z oceli či železobetonu. Dřevostavby jsou tvořeny dřevem, které v sobě může uchovávat zbytkovou vlhkost, která se musí před samotným hořením vypařit, což dává čas na to, abychom zasáhli. Nemluvě o srubech, které jsou tvořeny z velkých kusů dřeva, kde se požár často nedostane dál než do vrchní části. Dřevo, které není poškozeno ohněm, si pak zachová svoji pevnost. Kdežto ocel se začne v teple roztahovat a ztrácet svoji nosnost.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *