Tipy a rady

S venkovními žaluziemi výrazně snížíte náklady na klimatizaci

Je moc příjemné si na noc pustit klimatizaci a moci se konečně v příjemném chládku prospat. Jenže klimatizace a její provoz není zrovna nejlevnější záležitostí. Při průměrných 5 korunách za hodinu provozu se celodenní spouštění stává velmi nákladným. Přiznejme si, že ne úplně každý den by bylo nutné pouštět klimatizaci, pokud by člověk věděl, jak si jinak zajistit doma příjemnější vzduch. Jedním z řešení, jak omezit její každodenní zapínání, jsou například venkovní žaluzie a rolety, které už v exteriéru působí jako ochrana před sluncem a teplem

 

Venkovní stínění za klimatizaci?

Rozhodně není možné tvrdit, že venkovní žaluzie úplně stoprocentně nahradí klimatizaci. Počasí je nevyzpytatelné a jsou týdny, kdy je i několik dní za sebou parných tak, že je rozpálený celý dům či byt, takže tehdy se klimatizace rozhodně hodí. Nicméně venkovní žaluzie na míru Vašim oknům jsou skvělým pomocníkem, který přes den zamezí téměř 97 % průniku sluneční energie do Vašeho obydlí. Lamely žaluzie totiž odráží sluneční paprsky ještě před okenní plochou a sklo se tak nepřehřívá. Srovnání teploty v místnosti před instalací žaluzií a po ní kolikrát dělá až 10°C rozdíl.

 

U klimatizace může být problém také stálý provoz, co se dopadu na zdravotní stav týče. Obzvláště v kancelářích, kde je klimatizace spuštěna na plný výkon několik hodin denně, může lidem způsobovat spoustu nemocí a nepříjemných stavů. Žaluzie s tímto mohou výrazně pomoci, minimálně k možnosti snížení výkonu klimatizace, či jejímu úplnému vypnutí.

 

Dnes už téměř standard u novostaveb

Díky těmto přednostem, jsou venkovní žaluzie a rolety nedílnou součástí mnoha firem, škol a úřadů. Mimo jiné slouží i jako designový prvek. I když je paleta barev velká a může si vybrat opravdu každý, nejvíce využívanými jsou barvy stříbrné, bílé a šedé, a to díky své schopnosti odrážet světlo. V dnešní době nízkoenergetických domů spousta lidí už při prvotních návrzích stavby domu zakomponovává venkovní žaluzie do svých projektů. Jejich horní krycí box i postranní vodící lišty se dají skvěle a elegantně „ukrýt“ do fasády a se stavbou tak krásně splynou.

 

Snadná údržba, žádné servisní prohlídky

Co se týče samotné klimatizace, tak je mnohdy velmi hlučná a je třeba se o ni dobře starat a čistit ji, aby vám fungovala co nejdéle a neškodila zdraví. Údržba v případě venkovních rolet či žaluzií je velmi snadná a rozhodně nebude zapotřebí až tak často.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *