Tipy a rady

Šest barev, které váš domov udělají útulným

Modrá barva

Modrá barva je barvou klidu. A nezáleží na tom, zda zvolíme světle nebo tmavě modrou. Některé odstíny na nás mohou působit chladněji, jiné hřejivěji. Záleží zejména na pocitech nás osobně. Modrá barva je barvou důvěry, navíc jde o barvu vhodnou pro jedince, u nichž je třeba zvyšovat sebevědomí. Modrá barva je taktéž barvou inspirativní a kreativní, lidé v modře vymalovaném pokoji jsou více produktivní – zejména proto, že modrá barva nijak neovlivňuje naše soustředění. Alespoň ne negativně. Modrá barva je vhodná k použití v ložnici, pracovně, ale také v koupelně. Používat ji můžeme v menších i větších pokojích.

Šest barev, které váš domov udělají útulným

Růžová barva                 

Každému z nás je jasné, že růžová barva je barvou, která vyjadřuje něžnost, romantiku a teplo domova. Podle toho, jaký odstín růžové barvy si vybereme, se může její působení měnit. Růžový pokoj může působit klidně a pohodově, ale také optimisticky a plný energie. Tato barva se hodí jak do obývacího pokoje, tak i do jídelny nebo ložnice. Měli bychom ji však dávat do větších pokojů, protože by menší pokoje mohla opticky ještě více zmenšovat. Pokud se vám nelíbí růžová barva jako taková, mohla by se vám líbit barva roku 2019, kterou je odstín living coral, který v sobě skrývá oranžové podtóny.

Šest barev, které váš domov udělají útulným

Zelená barva

Zelená barva patří mezi barvy, které lze v interiéru používat naprosto kdekoliv. Nemluvě o tom, že odstín zelené barvy s názvem Greenery byl v minulém roce vyhlášen společností Pantone barvou roku. Zelená barva je barvou, která uklidňuje, podporuje soustředění a kreativitu. Díky její podpoře při koncentraci je vhodná i do pracovny, ale také tam, kde si chceme odpočinout.

Šest barev, které váš domov udělají útulným

Žlutá barva

Co veselejšího a hřejivějšího bychom mohli najít, než je Slunce? A to má žlutou barvu. Žlutá barva je velmi optimistickou, hravou a hřejivou barvou, která má tu moc zvednout nám náladu. Tato barva je ideální k použití téměř ve všech pokojích našich domovů. V dětském pokoji, ložnici, ale i obývacím pokoji s ní chybu neuděláte.

Červená barva

Červená barva je barvou velmi energickou. Jde o barvu, která v nás umí vyvolat silné emoce, dokonce nám umí i zvýšit náš srdeční tep. Tato barva se hodí zejména tam, kde žijí kreativní a energičtí jedinci. Jde o barvu zvyšující naše sebevědomí, přitahuje naši pozornost. V zimě nás navíc pocitově zahřeje. Jestliže je na vás červená barva až moc výrazná, můžete ji do svého domova vnést ve formě dekorací či textilií – dek, polštářů či přehozů. S touto barvou zacházejte opatrně. Nehodí se do ložnice a dětského pokoje.

Šest barev, které váš domov udělají útulným

Hnědá barva

Hnědá barva je barvou klidu, pohodlí a relaxu. Jde o poměrně neutrální, pro někoho možná i nudnou barvu, jedno se jí ale nezapře. Působí velmi hřejivě a můžeme ji použít naprosto kdekoliv. Tedy s výjimkou dětského pokoje, který by měl být vymalován barvami, které u dítěte vzbudí kreativitu a zvídavost.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *