Tipy a rady

Sezóna rekonstrukcí je tady!

Plánování

 

Je potřeba rozvrhnout si vaši časovou kapacitu, finance a jejich postupné čerpání. Je nutné dělat vše realisticky – nepřeceňte se! Pracujte pouze s pevnými příjmy a reálným časem, předejdete tak zbytečným zdržením. Konkrétní úpravy v bytě se pak dají rozdělit na 6 základních fází:

  1. Zmapování aktuálního stavu a možné varianty výsledné podoby bytu
  2. Vyklizení starého bytu, případné odstranění obložení nebo příček a zdí
  3. Kontrola plánů podle reálného stavu vyklizeného bytu
  4. Hrubé stavební úpravy – rozvody elektřiny, vody a odpadů, stavba zdí, obklady, výmalba apod. Zde je nutné mít rozplánovaná světla i zásuvky.
  5. Instalace kuchyně a koupelny – po této fázi je byt již obyvatelný
  6. Dokončení rekonstrukce – instalace polic, nábytku a celkové zabydlení bytu

 

Konzultace s profesionály

 

Bez profesionálů to nepůjde, a to hlavně co se hrubých stavebních úprav týče. Pro rozvody elektřiny, vody i odpadů existují pravidla, která je potřeba plnit, jinak můžete snížit nejen funkčnost, ale hlavně bezpečnost celého bytu. Pokud se rozhodnete bourat zdi, je nutné nejprve podstoupit stavební průzkum. Další k řešení jsou rozvody elektřiny, zde je samozřejmě nasnadě řešení s elektrikářem, ten by měl dohlédnout na to, aby nové rozvody plnily všechny bezpečností předpisy. Konzultace uzavírá rozprava s instalatérskou firmou. S tou byste měli probrat své představy o úpravách, popřípadě přesunech koupelny a kuchyně.

 

Zdroj: Vservis

 

Tip: Instalatérská firma V Servis se specializuje na kamerové průzkumy odpadů, které odhalí aktuální stav potrubí a mohou vám pomoci v dalším rozhodování.

 

Svět za kouzelnými dveřmi

 

Zdroj: Adlo

Vstupní dveře jsou jedním z nejdůležitějších prvků celého bytu, přitom jsou často opomíjeny, nedostává se jim místa v rozpočtu a často pak ruší celkový dojem z rekonstrukce.  Jak tedy vybrat ty správné dveře? Určitě byste na dveřích neměli šetřit, nízká kvalita je u dveří většinou poznat na první pohled, nejen pro běžné kolemjdoucí, ale i pro zloděje. Ke zvážení tak přicházejí přímo bezpečnostní dveře, které v sobě skrývají pevné výztuže a kotvení, navíc při dnešních technologiích a náročné klientele splňují i požadavky estetického rázu. Bohužel i bezpečnostní dveře mohou být nekvalitní, proto byste si u prodejce měli ověřit, že dveře splňují vcelku přísné certifikační podmínky, což by měl prodejce bez problému doložit předložením certifikátů. K orientaci může sloužit také cena, kdy kvalitní bezpečnostní dveře i s montáží začínají na částkách kolem 30.000 Kč.

Nezapomínejte, že dveře by měly ladit nejen k vašemu bytu, ale také ke společným prostorám, zvláště u starších činžovních domů, kde k rekonstrukcím nejčastěji dochází, je dobré snažit se dveře sladit co nejcitlivěji k historii domu.

 

Zdroj: Adlo

 

Tip: Firma Adlo je expertem na bezpečnostní dveře. Vedle několika úrovní zabezpečení nabízejí jejich dveře také celou škálu designových provedení.

Jen dobrá představivost nestačí

 

Říká se, že kuchyně je srdcem každého domova. Využijte možnosti začít kvalitním návrhem – vše můžete přizpůsobit svým představám a potřebám, od výšky pracovní desky po rozvržení spotřebičů v celé kuchyni. Pracujte s přirozeným světlem a snažte se ho do kuchyně dostat co nejvíce, nebojte se unikátních úložných prostor. Využijte prostor na maximum! Pohled na 3D model vám umožní uvědomit si skutečnosti, které by vás u běžných domácích náčrtků možná ani nenapadli.

Tip: Věděli jste, že KUCHYNĚ gorenje nabízí svým klientům 3D návrh zdarma?

 

Zdroj: Kuchyně gorenje

Balkón jako unikátní místnost

 

Balkon je podobně jako dveře často opomíjená část bytu, hlavně proto, že například u panelových domů jde o těžko využitelný úzký prostor. Nic se tam pořádně nevejde, a proto často končí jako skladiště a sušárna. Přitom na internetu najdete řadu tipů na chytrá řešení, jako jsou podhledy, závěsné květináče, nebo kompaktní nábytek s úložným prostorem. Balkon si tak můžete přizpůsobit na malou dílny, vlastní zahrádku nebo příjemné místo ke stolování.

 

Zdroj: Optimi

 

Tip: Díky bezrámovému zasklení můžete prodloužit využívání balkonu, ochráníte jej před povětrnostními podmínkami a snížíte náklady na vytápění bytu.

 

Zvíře, nejlepší spolubydlící

 

Pokud patříte mezi milovníky zvířat měli byste dopřát trochu radosti i jim. Vyzkoušejte přírodní materiály, jako je ratan nebo banánový list, který vypadá skutečně luxusně a zároveň decentně. Takový zvířecí koutek bude skvěle ladit ke zbytku bytu.

Tip: Zverimex Happy Zoo nabízí celou řadu designových proutěných pelíšků i hraček pro vaše čtyřnohé kamarády.

 

Zdroj: Happy Zoo

 

 

Nezapomeňte na sousedy!

 

Rekonstrukce bytu není náročná pouze pro vás, ale také pro ostatní obyvatele domu. Proto byste je měli vždy s dostatečným předstihem o rekonstrukci informovat. Nezapomeňte také dodržovat noční klid obecně platný od 22:00 do 6:00.

Tip: Jak může oznámení o rekonstrukci bytu sousedům vypadat? Inspirujte se – vzor.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *