Tipy a rady

Tipy, jak ošetřovat nábytek

Leštěný nábytek neomývejte vodou. Chcete-li, aby vypadal lépe, vyleštěte ho krouživými pohyby hadříku, na který jste předtím nanesli trochu stolního oleje.

Pro větší lesk mahagonového nábytku použijte teplé pivo.

Nábytek z neošetřeného proutí čistěte teplou slanou vodou. To jej zpevní a zesvětlí. Poté ho utřete do sucha a potřete citronovým olejem. Nikdy nepoužívejte sodu – nábytek po ní černá. Pozor! Pokud je nábytek lakovaný, otíráme jen vlhkým hadříkem!

Na hladké pozlacené rámy obrazů nepoužívejte nikdy vodu – stačí, když je otřete rozkrojenou syrovou bramborou. Díky ní vyčistíte dobře i různé druhy nábytku.

Nábytek z dubového dřeva oživíte, pokud jej natřete pivem, v němž jsme rozpustili cukr, a vyleštíte do sucha.

Se skvrnami od propisek si dobře poradí citrónová šťáva, citrónová nebo pomerančová kůra. Můžete je také otřít hadříkem namočeným v petroleji.

Pokud pod horké nádobí neumísťujeme podložky, dokáže udělat na nábytku nepěkné tmavé skvrny. Ty nejlíp odstraníme popelem z cigaret. Navlhčený popel nasypeme na postižené místo a třeme zahřátou korkovou zátkou. Poté otřeme a dočistíme petrolejem.

Lepidlo na dřevě je třeba setřít dříve, než zaschne. Skvrnu poté ošetříme něčím mastným – kouskem másla, trochou pleťového krému či rostlinného oleje.

Pokud nám na dýhovaném nábytku ulpěl vosk, posypeme jej mastkovým pudrem a pokryjeme několika papírovými ubrousky. Ty po přežehlení teplou žehličkou vysají všechny skvrny.

FOTO Baker, Dřevotvar Jablonné nad Orlicí, Hulsta, Nolte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *