Tipy a rady

Toužíte po domácí posilovně, ale nemáte pro ni místo? Řešení je snazší, než si myslíte!

 

1. Napínací pásy (expandéry)

Průkopníkem na trhu s gumovými pásy je značka Thera-band, a tak se těmto pásům také často tak říká. Jde o napínací pásy, které v libovolné pozici zafixujete svým vlastním tělem a silou je pak natahujete do různých směrů. 

Takové cvičení je vhodné pro všechny zkušené, ale i začínající sportovce, protože náročnost cviků se dá měnit buď změnou délky gumy, se kterou cvičíte, nebo výměnou celé gumy, protože jsou k dostání různé tuhosti. A nejde o nijak drahé zboží. Třeba v  Lidl letáku1 je nyní sada tří napínacích pásů z komfortní textilní gumy a s různou tuhostí za 199 Kč. Nápadití lidé si z napínacích pásů dokáží udělat celou posilovnu, inspiraci můžete hledat na YouTube.

2. Gymnastický míč

Velkým pomocníkem pro cvičení hlubokého stabilizačního systému, se kterým ani běžné posilovací stroje ve fitness příliš nepomohou, je gymnastický balón. Sice nepatří zrovna k nejmenším z těch, které si tu dnes zmiňujeme, ale vejde se do každé domácnosti, i kdyby měl sloužit místo taburetu.

Navíc je i pouhé sezení na něm velmi prospěšné pro páteř, břicho a vnitřní svaly. Jen tak pohupovat se na něm můžete při sledování televize, na náročnější cviky to ale bude chtít trpělivé soustředění. I v tomto případě najdete spoustu inspirace ve videích.

3. Kettlebell

Pokud jste ještě neslyšeli o kettlebell, tak vězte, že je to železná koule se zploštělým dnem a uchem na horní straně. Přišla k nám z Ruska. V porovnání s běžnými činkami nabídne jisté výhody. Těžiště je totiž posunuté dále od místa úchopu.

A jak všichni víme z praxe nebo z fyziky, takové zvedání chce více snahy. Díky větší namáhavosti se zapojuje i stabilizační systém, zlepšuje se pohybová koordinace. To všechno vede k posunu sebe sama na vyšší úroveň nejen v oblasti síly, ale také rychlosti, pohyblivosti a pružnosti. Není proto divu, že obliba kettlebellu roste i mezi profesionálními sportovci.

4. Posilovací kolečko

Staré dobré posilovací kolečko, se kterým cvičily již naše babičky, se opět vrátilo na výsluní. Vypadá celkem nenápadně, jde jen kolečko se dvěma postranními úchopy. Díky cvičení s tímto kolečkem ale dokonale posílíte svaly na břiše, rukách, ramenou, na zádech, ovšem i na nohou.

Jen pozor, cvičení s ním je z počátku zrádné, protože vyžaduje poměrně velkou sílu, abyste byli schopní „ukočírovat“ pohyb kolečka. Cvik se dělá tak, že nejprve vkleče odejdete kolečkem co nejdále od těla, následně jej zase přitáhnete k sobě.

A opravdu to není zrovna legrace, pozor na nabourání čela při vracení se s kolečkem zpět k tělu. Z počátku je vhodné si pomoci expandérem, který vám usnadní návrat zpět s kolečkem k tělu. Zkušení sportovci zvládají tento cvik dokonce i ze stoje. Různé způsoby provedení opět můžete najít na YouTube.

5. Multifunkční hrazda do dveří

Spíše pro pány nebo pro již delší dobu sportující ženy je multifunkční hrazda do dveří. Ta se instaluje mezi zárubně dveří, ať už jsou dřevěné nebo kovové. Hrazda slouží jak na cvičení, tak i na pasivní vyvěšení, využít ji ovšem můžete i pro cviky s posilovací gumou. Cvičením na multifunkční hrazdě se procvičují zejména svaly zad, bicepsu a předloktí, případně při zvedání nohou procvičíte i svaly břicha.

Propracovanější modely lze položit na zem a použít je jako pomocníky při dělání kliků, sed-lehů, shybů, přítahů. Anebo můžete hrazdu na pevno přidělat na zeď pomocí přiložených háků, do nich pak hrazdu zavěsíte. To zase rozšíří její multifunkčnost.

Pozn.:

1. Lidl leták s platností od 27. 1. do 2. 2. 2020

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *