Tipy a rady

Typy čističek vzduchu

Typy čističek vzduchu

Jak jsme již zmínili výše, čističky vzduchu se liší podle toho, jaké využívají metody zadržování alergenních částí. Nejčastěji se setkáváme s tzv. HEPA filtry, které jsou vždy označeny číslem. Pro příklad, dokud třída HEPA 10 dokáže zadržet až 86% částeček, HEPA 13 dokáže zastavit až 99,97% částic nad velikost 0,01 mikrometrů, což praxi znamená, že absorbuje nejen pyly, viry či bakterie, ale také pachy z cigaret. Jednou z dalších metod je využití elektrostatického filtru, který vzduch nabije elektřinou, kterou přitáhne opačným nábojem sběrná plocha. I tento způsob filtrace je mimořádně účinný a hravě si poradí i se zápachem. Jak však zjistíte, který typ čističky je pro vás ten nejvhodnější? Zjistíte to velmi jednoduše:

– Vypočítejte objem místnosti, ve které plánujete čistit vzduch
– Tento výsledek vynásobte 3x (4x v případě, že máte doma alergiky)
– Toto číslo představuje minimální výkon v metrech krychlových za hodinu
– U některých druhů čističek již výrobci uvádějí doporučenou velikost místnosti

Další z možností jak vyčistit vzduch v místnosti je čistička, která využívá technologii, při které zpracuje vzduch tím, že ho zahřeje na vysokou teplotu, tzv. TSS. V tomto případě se vzduch zahřeje na přibližně 200 stupňů, což je teplota, kdy se spálí všechny mikroorganismy. Posledním typem je čistička s HIMOP filtrem, který vstřebává látky na bázi formaldehydu.

Náš tip: Chcete při nákupu čističky vzduchu ušetřit? Tak pak nezapomeňte využívat slevové kupóny a kódy, které najdete i na portálu Vasekupony.cz. Alza výprodej nebo Datart slevy určitě potěší každého.

Jak vybrat vhodnou čističku vzduchu

Jak jsme již výše nastínili. Matematika čističek vzduchu je velmi jednoduchá, její výběr závisí na velikosti dané místnosti. Aby však byla maximálně účinná, měla by vzduch v místnosti přefiltrovat minimálně 2 až 3krát. Pokud jste si však již čističku koupili a její výkon není dostatečný, přemístěte ji do menší místnosti. Není žádným tajemstvím, že ve většině rodin zdobí tento užitečný pomocník každou místnost v domě či bytě. Při výběru se zaměřte i na její hlučnost. Jelikož by měla být zapnuta celodenně, neměla by přesahovat více než 30 dB, v opačném případě už není vhodná pro váš klidný spánek. Její hluk však lze zredukovat například i tím, že ji postavíte vedle květin.

Jaká je její spotřeba?


Pro všechny ty, kteří se obávají, že její celodenní provoz se odrazí na účtech za elektřinu, máme dobrou zprávu. Maximální spotřeba čističek při nejvyšším výkonu se pohybuje někde při 100 W, což cca odpovídá jedné wolframové žárovce. Inteligentní čističky například využívají senzor, který průběžně monitoruje kvalitu vzduchu a přizpůsobuje tomu její činnost, čímž se výrazně snižuje i spotřeba.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *