Tipy a rady

Ukončili jste nájem? V tom případě budete chtít vědět, v jakém stavu byt musíte odevzdat

Předání klíčů

Podle zákona je byt předán ve chvíli, kdy nájemník předá majiteli bytu klíče a nijak mu nebrání v přístupu do něj i jeho užívání. To však není vše. Byt nemůžete odevzdat ve stavu, v němž při vašem odchodu je. Dle zákona jej musíte před jeho opuštěním vrátit do stavu, v jakém jste jej přebírali.

Požadavek na navrácení bytu do původního stavu se nevztahuje na běžné opotřebení způsobené časem, ani na problémy, které má odstranit přímo majitel bytu. Pokud tedy neodevzdáte čerstvě vymalovaný byt a neopravíte topení, jehož opravdu měl zajistit sám majitel, neměl by po vás žádat žádnou finanční náhradu.

Ukončili jste nájem? V tom případě budete chtít vědět, v jakém stavu byt musíte odevzdat

Byt vraťte do původního stavu

Pokud jste v bytě žili dlouho, je téměř jisté, že jste zde provedli nějaké změny. Pokud jste tyto změny nahlásili a majitel s nimi souhlasil, mělo by být vše v pořádku. Pokud vám však dal majitel podmínku, že před vystěhováním dáte vše do původního stavu (například jste postavili příčku v místnosti), musíte to tak udělat. Pokud jste udělali změny, o kterých majitel nevěděl, budete i zde muset vrátit vše do pořádku.

Pokud jste byt vybavili něčím, co je upevněné ve zdech, podlaze či stropě (typicky nové topení nebo vestavený nábytek) a jejich odstranění by poškodilo hodnotu bytu, budete muset daný předmět nechat v bytě, kdy se stane majetkem vlastníka bytu. Pokud majitel se zabudováním souhlasil, můžete po něm požadovat odpovídající náhradu.

Ukončili jste nájem? V tom případě budete chtít vědět, v jakém stavu byt musíte odevzdat

V bytě nic nenechávejte

V den, kdy byt předáváte, musí být kompletně vyklizený. Nesmí v něm být žádný váš majetek. S tím často souvisí, že nájemníci nechávají v bytě to, co se jim už nehodí. Majitel sice může bývalého nájemníka popohánět, někdy to ale nepomůže. Pokud v bytě zůstane něco, co nájemce nechal v bytě schválně, tak je musí majitel bytu uschovat. Pokud však uplyne přiměřené dlouhá lhůta a nájemník se neozývá, může majitel věci prodat. Pokud chcete mít jistotu, že bude vše v pořádku, sepište si i předávací protokol.

Zdroj: pexels.com

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *