Tipy a rady

Usazení koberce zvládnete hravě i sami. Kam jej můžeme položit?

Koberce jako takové se dělí na dva typy. První jsou kusové koberce, dále pak metrážové. Kusové koberce uvítáme všude tam, kde chceme prostor primárně zútulnit. Mezi nejoblíbenější typ kusových koberců patří koberce s vysokým vlasem – a to v nejrůznějších tvarech, nejčastější je však klasický obdélník. Metrážové koberce jsou koberce, které se pokládají přes celou místnost.

Kam koberce můžeme dát? A kam raději ne?

Teoreticky by se dalo říct, že se koberce hodí téměř do každého pokoje v našich domovech. Z praktického hlediska však musíme zhodnotit i to, jak moc je koberec náročný v daném prostoru na údržbu, zda se snese s podlahovým vytápěním, jakou snese zátěž apod. Nyní si řekneme u všech pokojů v našich domovech, zda se do nich koberec hodí či ne.

Obývací pokoj

Obývací pokoje jsou jako dělané pro oba typy koberců. Jak pro kusové, tak i pro metrážové. Pokud stojíte o snížení hluku při chůzi (jestliže jste v bytovém domě, nebo pokud máte obývací pokoj v patře rodinného domu) je pro vás naprosto ideální koberec přes celý pokoj, který jej mimo jiné i krásně zútulní. Kusové koberce si vybírejte hlavně ve chvíli, kdy chcete svůj obývací pokoj mírně zpestřit.

Ložnice

V ložnici nám budou bohatě stačit kusové koberce. Ty můžeme mít umístěné vedle postele, kde si po ránu nebudeme muset stoupnout na studenou podlahu. Přímo ideální jsou pak koberce s vysokým vlasem, které budou příjemně hebké a jemné na dotek. Oproti jiným pokojům na ně nebude vyvíjen ani tak velký tlak jako jinde.

Dětský pokoj

Koberce v dětském pokoji mají plnit zejména praktickou funkci, estetika je zde až na druhém místě. Díky kobercům v dětském pokoji si děti nebudou hrát na studené podlaze, neuklouznou, při pádu se pak nezraní tolik jako na holé podlaze. Opět zde platí to samé, co u obývacího pokoje – koberec bude tlumit kroky.

Chodba s předsíní

Chodba je místem, kde během dne chodíme úplně nejvíce. Tím pádem nám musí být jasné, že právě zde by byl koberec namáhán nejvíce. Na chodbu i do předsíně volte koberce, které snesou větší zátěž, vyzkoušet můžete i běhoun. Vyhýbejte se ale kobercům s vysokým vlasem.

Jak koberec položit?

Na pokládání koberce není nic složitého. Stačí, když budete postupovat podle našeho návodu a máte na půl vyhráno.

  1. Opatřete si všechny pomůcky, které budete při pokládce koberce potřebovat. Patří sem metr, ostrý nůž a nůžky. Poté si připravte povrch, na nějž budete koberec pokládat. Vytřete, vysajte nečistoty, vyrovnejte nerovnosti, případně povrch zbavte mastnoty.
  2. Koberec rozmotejte a v pokoji jej umístěte tak, aby přesahoval deset centimetrů u každé stěny. Nyní jej nechte (pokud to okolnosti dovolí) alespoň několik hodin tak, aby slehl. Bude se vám s ním lépe pracovat.
  3. Nyní ořežte přebytečný koberec. Nejprve ořezejte větší kusy toho, co přečnívá, poté opatrněji koberec zarovnejte. Zvažte i to, zda budete používat lištu. Jestliže ne, koberec by měl přečnívat o hranu pokoje o 1 cm.

Zdroj: pexels.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *