Tipy a rady

Zabudování vany

Postavení koupelnové vany na nožičky

Před postavením vany musí být nejprve namontovaný vanový odpad a přepad. Za tímto účelem vanu otočte a položte pod ní nějaký karton nebo podložku, aby se neodřela. Odpadový filtr pak podložte těsnícím kroužkem z tmelu a spojte jej uvnitř s odpadem. Na horní otvor vany upevněte přepad. Pomocí výstředníkové soupravy lze krycí víko odpadu zavírat a otvírat otočným kolečkem na přepadu.

Jakmile je odpadní trubka připravena pro připojení do stěny, můžete instalovat vanové nožičky. Pro fixaci vany na nožičkách se nejlépe používají lepicí podložky. Kam nožičky nainstalovat, závisí na velikosti a modelu vany. Tabulka s rozměry je přibalená k nožičkám. Koupelnovou vanu nyní postavte na nožičky a styk vany se stěnou olemujte vanovou profilovanou pásku. Tím zamezíte vzniku tzv. zvukového můstku.

Připravte si vodováhu! Nyní je třeba vyrovnávat. Za tímto účelem nastavujte vanové nožičky tak dlouho, dokud vana nebude stát rovně. Podlaha pod vanou musí být čistá, protože po vyrovnání vany se nožičky olemují a zafixují hroudou rychleschnoucího cementu. Vanový odpad nyní napojte na odpadní trubku pod spádem 2-3 cm. Tady musíte spojovací trubku zkrátit podle potřeby.

Bezpečnost má přednost! Proto musí být všechny koupelnové kovové vany uzemněny. Abyste vyloučili všechna nebezpečí, měli byste tuto práci přenechat elektrikáři. Jsou všechny spoje utěsněné? Raději vše ještě jednou zkontrolujte, mohlo by to špatně dopadnout. Vanu naplňte vodou a pozorujte odpady a přepady (zatím do vany nevstupujte Objevíte-li ještě netěsná místa, příslušné spoje jednoduše ještě jednou dotáhněte.

Zabudování vany do vanového nosiče

Místo na nožičky můžete postavit vanu do vanového nosiče z tvrdé pěny. Vana tím získá opláštění se zvukovou a tepelnou izolací. Nejdříve však musíte vyříznou průchody pro odtok vody a revizní otvor. Ty budete potřebovat později při různých opravách odpadu. Nyní tedy můžete postavit vanový nosič na čistou podkladu.

Pro upevnění naneste na lehce navlhčenou podlahu dva proužky malty. Vanu s připraveným odpadem a přepadem postavte do vanového nosiče a srovnejte ji. Po připojení vanového odpadu k odpadní trubce můžete provést zkoušku těsnosti. Po uzemnění vany provedené elektrikářem (viz. výše) můžete vanový nosič obložit. To je vše!

Jestliže jste postavili vanu na nožičky, musíte je nyní zazdít. K tomuto účelů jsou nejvhodnější ploché tvárnice. Jsou uzké, nechají se snadno řezat a lepit na zeď. Bez problémů si můžete vyříznout libovolný tvar. Při pokládání tvárnic berte v úvahu tloušťku lepidla a dlaždice. Hotová obezdívka může sahat buď k hornímu okraji vany nebo může být o tolik širší, aby mohl být povrch ještě obložen dlaždicemi. Pozor: Se zazdíváním začněte až tehdy, když je vše dobře utěsněno! Ale pak se již můžete oddat šplouchání…

Napojení trubek Při instalaci odpadu se používají trubky odolné proti vysoké teplotě (trubky HT),. Jsou 15-200cm dlouhé a jsou k dostání ve jmenovité šíři DN40-DN150. Musíte-li najednou změnit směr vedení potrubí, nevadí. K tomu můžete použít celou škálu kolínek a odboček. Zkrácení se pak provádí mocí zařezávací pily, řezná hrana se pak obrousí půlkulatým pilníkem. Pro instalaci odpadu se používá trubka HT ve jmenovité šíři DN 50. Používá-li pro ležící potrubí příliš velký průměr, mohou se tvoří usazeniny, zatímco u malého průměru může být potrubí zatěžováno a voda v němž může bublat. Ideální spád u ležících odpadních trubek byl měl být 2-3 cm na 1 metr. U většího spádu odtéká voda příliš rychle a mohou se usazovat naplaveniny: tím se potrubí znečišťuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *