Tipy a rady

Žaluzie vs. rolety: Co zvolit?

Na začátku je důležité, abyste si položili několik otázek ohledně účelu a stylu zastínění:

  • Chcete, aby žaluzie přispívaly k úspoře energií?
  • Potřebujete vytvořit úplnou tmu?
  • Mělo by mít stínění také bezpečnostní prvky?
  • Musí odolávat náročným venkovním podmínkám?
  • Mají vytvořit větší soukromí?

Po funkčních požadavcích je pak samozřejmě důležité přizpůsobit vzhled žaluzií nebo rolet tak, aby citlivě doplňovaly exteriér i interiér objektu a nerušily estetický dojem.

Žaluzie: Jednoduché a efektivní řešení

Žaluzie jsou interiérovou stálicí. Především proto, že jsou funkční, ekonomicky výhodnou variantou a jejich instalace není náročná. To se ale neobejde bez negativ, která se projeví při používání. Žaluzie můžete instalovat jak dovnitř, tak ven, klasickou variantou je však odstínění denního světla žaluziemi zevnitř.

Interiérové žaluzie jsou z poddajnějších materiálů, díky čemuž jsou nenápadnější a elegantnější, k úspoře energií ale příliš nepřispívají. Klasické žaluzie také nevytvoří úplnou tmu, slouží spíše k odstínění ostrých slunečních paprsků a k regulaci intenzity venkovního světla. Dobrou vlastností žaluzií je soukromí od cizích pohledů, které zajišťují. Vybírat si můžete z nepřeberného množství materiálů a barev, svůj produkt si tak vybere každý, ať už shání žaluzie do bytu, kanceláře nebo moderního domu. Poslední nevýhodou, která se může projevit v náročnějších městských nebo přírodních podmínkách je absence bezpečnostního zabezpečení a ochrany oken před povětrnostními vlivy.

Rolety: Robustnější konstrukce, která vás ochrání

Rolety jsou o něco náročnějším řešením, co se týká instalace i koupě. Mohou se ovládat mechanicky nebo automaticky, některé lze dokonce napojit do inteligentního systému domácnosti a dosáhnout tak jejich nezávislého pohybu podle denního světla a obyvatel v domě. Rolety jsou podobně jako žaluzie venkovní a vnitřní, vzhledem k jejich fungování se ale obvykle využívají spíš venkovní rolety.

Venkovní rolety mají robustnější konstrukci, chrání tak vaše okna před nepříznivými venkovními vlivy a díky bezpečnostním vodícím lištám k vám nepustí žádného zloděje. V případě, že jste pracujete na směny, oceníte, že rolety vytvoří v domácnosti úplnou tmu. Jednou z nemnoha nevýhod rolet je menší citlivost v regulování venkovního světla, protože umožňují buď zcela vytaženou, částečně vytaženou nebo zcela zataženou polohu, takže nedovolují pouze částečné propouštění světla a nemají výhodu výhledu ven při zachování soukromí.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *