Tipy a rady

Zateplením domu snížíte náklady na vytápění na čtvrtinu!

Obýváte nedostatečně odizolovaný starší dům? Pak se vám zřejmě z účtů za energie protáčejí panenky. Investice do kvalitního zateplení domu sice není zrovna nízká, ale v horizontu několika let se vám vrátí. Až čtyřnásobně nižšími platbami za energie. Buďme ale konkrétní.

Zateplený dům je levnější na provoz

Náklady na přestavbu nedostatečně odizolovaného domu postaveného v roce 1980 na pasivní dům jsou propočítány zhruba na částku ve výši 700 tisíc korun. To sice není málo, ale počítejte. Rodina obývající původní starší zástavbu na energiích ročně zaplatí okolo 30 tisíc korun. Náklady na vytápění pasivního domu však jsou patnáctinásobně nižší! Propočty uvádějí, že obyvatele pasivního domu vytápění vyjde na pouhé 2 tisíce korun ročně! Investice do takovéto rekonstrukce se jí tak vrátí do 26 let.

Zateplení fasády, nebo zateplení střechy? Obojí!

K rekonstrukci, aby byla maximálně efektivní, je ovšem zapotřebí přistupovat efektivně. Zateplení domu by především mělo být komplexní. Jednotlivými dílčími úpravami moc velkých úspor nedosáhnete. Základem tak je zateplení fasády v kombinaci se zateplením střechy, popřípadě i stropů. Vaší pozornosti by však neměly uniknout ani okna i dveře. Ty by v první řadě měly dokonale těsnit. Divili byste se, kolik tepla vám z domu unikne špatně těsnícími okny.

Zateplený dům je příznivější pro zdraví

Co říci na závěr? Snad jen, že investice do zateplení se v dlouhodobém horizontu rozhodně vyplatí. Nemyslete však jen na peníze. Rekonstrukcí investujete i do svého zdraví. V kvalitně odizolovaném domě se nedrží vlhkost a nedaří plísním, které jsou škodlivé pro lidské zdraví. V takovém domě se po všech stránkách celkově lépe dýchá i žije. Zkrátka v něm je příjemněji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *