Úložné prostory

Kde uchovávat fotografie, dokumenty a časopisy

Klíčem k pořádku jsou krabice

Dokumenty, fotky i časopisy se perfektně skladují v krabicích. Krabici si totiž můžete pěkně popsat, zavřít a strčit do sklepa, na půdu nebo na skříň, kde nebude překážet. Až na ni za pět let narazíte, hned budete vědět, co se v ní nachází – tedy aspoň pokud si všechno zodpovědně popíšete.

K uskladnění dokumentů formátu A4 (například smlouvy k pojištění, časopisy apod.) je vhodné využít přímo archivační krabice a boxy. V kancelářích se používají běžně, vyplatí se i jejich nákup do domácnosti. Přece nebudete dokumenty skladovat v krabici od banánů. Když si pořídíte nový kartonový box, máte jistotu, že karton není znečištěný.

Co se určitě vyplatí schovávat

Chcete-li si schovávat účtenky kvůli záruce či vrácení zboží, zauvažujte spíš nad jejich okopírováním. Originální účtenky obvykle příliš dlouho nevydrží, inkoust na nich vybledne. Schovávat by se měly dva roky, dokud platí záruka.

Veškeré důkazy o zaplacení elektřiny, telefonu, vody, plynu, nájemného, televize, leasingu atd. by měly být schovávány aspoň čtyři roky. Občas dochází k případům, že je někdo nepravdivě obviněn z nezaplacení svého závazku.

Podnikatelé by si měli uchovávat také výpisy od zdravotní pojišťovny a sociálky. U sociálního pojištění raději celoživotně, protože se bohužel stává, že poplatníci nedokáží prokázat platby, a je jim v důsledku toho snížen důchod.

Vždy by tedy bylo vhodné střádat si celý rok potřebné dokumenty, na konci je dát do jedné krabice, zajistit pomocí lepicí pásky, řádně popsat a uložit. Budete mít ve všem pořádek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *