Zahrada

Jak vybrat správně zahradní nábytek

Zahradní nábytek se především vyrábí z různých materiálů, které se liší kvalitou, výdrží i cenou. Každý zákazník má jiné požadavky. Jedním z rozhodujících faktorů jsou peníze. Rozhodovat se o určitém nábytku znamená rozhodnout se kolik času budeme v zahradním nábytku trávit a jak často. Jestli k nám často chodí návštěvy. Jak máme řešenou zahradu, jestli bude nábytek pod střechou nebo na volném prostoru, a tak bychom mohli pokračovat až do nejmenších detailů.

V poslední době se projevují módní trendy i ve stylu zahradního nábytku. Moderní jsou kombinace několika materiálů, například kovu, exotického dřeva a umělé tkaniny. Hlavním požadavkem se stal komfort. Mnoha lidem už nestačí provizorní skládací židličky. Lidé stále častěji sáhnou po pohodlných polstrovaných pohovkách a křeslech. Životní úroveň lidí stoupá a zároveň přibývá práce. Ve volných chvílích chtějí lidé na terase nebo zahrádce odpočívat a ne pracovat, jak bývalo dříve běžné.

Plastový zahradní nábytek

Plastový nábytek má několik výhod. Tou první je bezesporu to, že se dá pořídit za nízkou cenu a proto si ho řada lidí pořizuje. Jenže dnes je v obchodech k dostání i velice kvalitní plastový nábytek. Vyrobený je z kombinace ušlechtilých plastů a hliníku nebo oceli. Konstrukce je kovová, plast se používá na sedáky a opěrky. K dostání ve variantě, která připomíná ratan nebo proutí. Takový nábytek se vyplétá ručně. Je odolný proti dešti, znečištění a UV záření, nevadí mu přímé sluníčko. Tento nábytek už ale nepatří k těm levným. Další výhodou je široký výběr různých barev a výrobců. Při sebemenším poškození nebývá problém sehnat stejný kus, alespoň tomu tak je u renomovaných dodavatelů zahradního nábytku. Plastovému nábytku nevadí déšť, údržba je jednoduchá – stačí otření mokrým hadrem a je čistý. Plastový nábytek je lehký, takže se s ním dá lehce manipulovat.
A teď nevýhody – Tento typ nábytku nevydrží příliš velký tlak , snadno se rozlomí a praskne. Ve srovnání s ostatními materiály má plast špatnou stabilitu a omezenou nosnost. Plastový nábytek nedokáže dlouho odolat silnému větru nebo velké vodě. Je příliš lehký, což je v těchto případech spíše na škodu. Plast neodolá ani prudkým výkyvům teplot. V horku se lehce rozpálí, takže by měl být plastový nábytek umístěn ve stínu, anopak v mrazu křehne.

Kovový zahradní nábytek

Kovový zahradní nábytek někdo nepovažuje za příliš elegantní jako například přírodní materiály. Není proto vnímán jako vhodný na zahradu. Na trhu je ale stále více žádán. Je totiž nesporné, že je velmi kvalitní a jeho výdrž je značná. Vyznačuje vysokou trvanlivostí materiálu, stabilitou, variabilitou zhotovení a lehkou údržbou. Kovový nábytek se převážně vyrábí z pevnostní hliníkové slitiny s povrchovou úpravou a může zůstat na zahradě nepřetržitě celý rok. Pokud se zabuduje do země, nemůže ho ani nikdo ze zahrady. Nevýhodou je váha a cena, která je v případě kovového nábytku vyšší. Velmi častá je kombinace se dřevem. Kov má ale i nevýhody – v chladném počasí je studený, v horku zase úplně rozpálený. Toť výčet nevýhod tohoto materiálu, které dále charakterizují konkrétní problémy.

Dřevěný zahradní nábytek

Dřevo je materiál, který skvěle koresponduje s atmosférou zahrady a dřevěný zahradní nábytek se tak může zdát jako nejpřirozenější volbou. Cena takového nábytku je závislá na zvoleném druhu dřeva, ze kterého je nábytek vyroben. Nejčastějším druhem použitého dřeva je smrk, borovice a dub a z exotických dřevin například teak nebo eukalyptus. Kvalita potom znamená i odolnost a vyšší cena. Tato charakteristika odpovídá výrobkům z tvrdého dřeva. Dřevěný zahradní nábytek je bytelný a má vysokou stabilitu, pokud volíme robustní a masivní typy , vydrží ním dlouhá léta. Abychom zachovali dřevěný nábytek v dobrém stavu po několik let, je nutné jej pravidelně ošetřovat – dřevo z tuzemských dřevin pravidelně ošetřujeme lazurami a impregnacemi na dřevo, exotické druhy dřeva pak napouštíme teakovým olejem .

Nakupujeme zahradní nábytek

Zahradní nábytek bychom měli nakupovat ve specializovaných prodejnách. Hlavními důvody jsou schopnost personálu poradit Vám, a osvětlit výhody i nevýhody toho kterého typu nábytku. Dalším, ne nepodstatným důvodem je to, že pokud budeme potřebovat dokoupit jednu židli nebo zahradní lavičku, máte velkou šanci, že typ , který máte, se vyrábí déle než jednu sezonu. Dále bychom se měli zaměřit na délku nabízené záruční dobu. Čím delší, tím lepší ale pozor – musí působit věrohodně… Ze zákona je dána dvouletá záruka, ale objevují se i záruky tříleté, pětileté a dokonce i sedmileté. Podívejte se , v jakém stavu je vystavený nábytek – pokud prodejce každou chvíli vystavený nábytek mění, nesvědčí to příliš o trvanlivosti nábytku.

Nekupujte zahradní nábytek tam , kde Vám nutí typizované sady. Potřebujete jeden stůl, 6 židlí a jednu lavici a prodejce Vám nutí sestavu stolu a čtyř židlí ? Běžte jinam, a kupte si nábytek podle vašich potřeb, a ne podle toho, jak ho výrobce zabalil. Co až budete potřebovat dokoupit jedinou židli , koupíte si znovu celou sadu?

Péče o zahradní nábytek

Většina materiálů, ze kterých je zahradní nábytek vyrobený, by měla nálady letního počasí přestát. Jenže životnost nábytku se tím zkracuje a jeho údržba je náročnější. Proto by se měl nábytek zakrývat ochrannou plachtou nebo ho při nepřízni počasí přesunout někam pod střechu zahradní pergoly. Z nábytku by se mělo sundávat i polstrování, i když je označeno jako voděodolné. Pro takové případy existují speciální úložné boxy z nepromokavé fólie nebo z pevného plastu.

Zahradnímu nábytku bychom se měli čas od času trochu věnovat. Plastový nábytek stačí otřít hadrem namočeným v teplé vodě a saponátu, aby se vyčistily nečistoty v drážkách. Kovový, hliníkový a nerez nábytek musíme omýt a nechat oschnout. Jednou za dva roky nebo podle potřeby bychom měli kovový nábytek natřít barvou. U dřevěného nábytku stačí voda se saponátem, pokud není nábytek poškrábaný. V případě poškrábání se nábytek musí přebrousit brusnou houbičkou a natřít příslušnou lazurou na dřevo. Pokud máme teakový zahradní nábytek používáme speciální teakový olej, napouštíme alespoň 2x ročně

Uložení nábytku po sezóně

Zahradní nábytek bychom měli na podzim a zimu uložit na teplé a suché místo. Toto místo nemusí být vytápěné, ideální je garáž, kůlna nebo zahradní domek. Nábytek musíme uklízet očištěný a ošetřený přípravkem na konkrétní materiál. Nábytek bychom neměli přikrývat plastovou fólií, protože by se v ní mohly tvořit plísně a houby. Pokud chceme nábytek přikrýt, je vhodnější textilní plachta. Nábytek z teaku nebo umělého ratanu můžeme nechat během zimy venku., vydržet by měl i nábytek z hliníku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *