Zahrada

Jak vybrat zahradní nábytek. Je lepší dřevo, plast nebo kov?

Pro venkovní prostory je velmi praktický nábytek z kovu – nerezové oceli. Stolky i židle jsou stabilní a přesto se s nimi snadno manipuluje. Takový nábytek má ještě jednu přednost, a tou je jeho dlouhá životnost. Stačí jej pouze pravidelně natírat. Svůj původní vzhled si tak zachová dlouhou dobu.

Pro pohodlnější sezení je dobré na kovové lavice a židle dát měkké polštářky či podsedáky. Pro

dotvoření romantické atmosféry můžeme zahradu vyzdobit lampami a lucernami.

Komu není kov příjemný, ať sáhne po umělém polyratanu, který svým úpletem napodobuje přírodní ratan. Tento materiál je pružný, nepraská a je odolný vůči každému počasí. Venku může být i přes zimu, stačí je pouze přikrýt, aby přečkal sníh i mráz. Některé výrobky mají kovovou či hliníkovou kostru, díky které jsou stabilnější.  

Další možností je dřevěný nábytek. Je ale nutné se o něj dobře starat, aby vydržel i za nepříznivého počasí. Lze ho lakovat, mořit, voskovat, či napustit olejem. Vhodné je i také odolné tropické dřevo například teak, který by měl mít hustou strukturu i vysoký obsah oleje. Ten nepropouští vodu a odolá i hnilobě. Velmi oblíbený je i kvalitní plast. 

Předem si také rozmyslete, na jakém povrchu bude venkovní nábytek stát a zda podlahu nemůže nějak poškodit, například poškrábáním. Nábytek nezapomeňte vybírat také podle toho, zda na něm chcete jen polehávat, nebo i pohodlně stolovat.  

U venkovního nábytku je důležité, aby dlouho vydržel, byl pohodlný a snadno se udržoval. Bonusem je pak jeho skladnost a stohovatelnost, či možnost nábytek rozmontovat. 

Snažte se vyhnout nábytku z měkkých dřevin například smrku a levnému bílého plastu, který rychle podléhá zkáze. Vhodnou dostupnou variantou může být umělý ratan, nebo hliník. Snadno se ošetřují, udržují a dlouho vypadají dobře.

Zdroj foto: Donate

Autor: aka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *