Zahrada

Jak využít balkon, aby byl moderní a funkční?

O tom, jak zařídit balkon tak, aby se z něj stal malý ráj na zemi, jste se mohli dočíst v tomto článku. Ale co když nechcete mít jen obyčejný balkon, jakousi malou zahrádku, ale chcete z něj mít něco víc? Právě s tím Vám můžeme poradit v tomto článku!

Domácí posezení přímo za okny

Je vám líto, že všichni vaši kamarádi v létě grilují, jenom vy musíte grilovat potupně v mikrovlnce, protože nemáte zahradu? Stačí si pořídit takovýto malý závěsný gril a opékat párky můžete na vlastním balkoně. Ovšem nezapomínejte na to, že manipulujete s ohněm v blízkosti bytů, dejte obzvláštní pozor na žhavé uhlíky, aby nezalétly k vám nebo k sousedům.

jak využít balkón

Ugrilované maso si pak navíc můžete sníst přímo na balkoně, na malém posezení. 

Čajovna na terase? Proč ne!

Jen málo co je romantičtější (zvláště bydlíte-li na okraji města s výhledem do krajiny), než vypít čaj na vlastním balkoně, zařízeném v orientálním stylu, s výhledem do kraje.

Pokud zvolíte odolnou dřevěnou podlahu, stačí vám na ní jen položit několik rohožek či polštářků, přidat nízký stolek a několik zvonkoher a iluze japonských čajových obřadů je na světě.

jak využít balkón

I číst se dá v soukromí

Na čítárnu se samozřejmě nejlépe hodí zimní zahrady, kde vás nebude rušit zvuk z ulice, ale u tišších měst lze vybudovat útulný čtenářský koutek i na balkoně. Pokud zavřete dveře do bytu, uniknete tak veškerému rodinnému hluku a budete moci v klidu na pár minut odplout do říše snů na stránkách knih. Stačí balkon vybavit odolným nábytkem s potahy, či lehce přenosnými křesly. Starý botník se pak hodí jako knihovnička. Pozor ale, knihy raději vkládejte do voděodolných obalů, aby nenavlhly nebo se nerozmočily.

jak využít balkón

Místo pro fontánku

S trochou šikovnosti lze z balkonu vybudovat i malou meditační zahradu s vlastním vodotryskem. Tedy malou fontánkou. Stačí staré umyvadlo, do kterého zabudujete akvarijní čerpadlo. Nebo, dražší varianta, můžete koupit samotnou plovoucí fontánku na solární pohon. A když jsme tak u toho, z fontánky nemusí tryskat jen voda – co třeba takové víno nebo limonáda? Ale pozor na pěnivé nápoje. V koloběhu fontánky by vám nápoj mohl neobyčejně napěnit a „hrnečku vař“ z piva na vlastním balkoně byste určitě nechtěli.

jak využít balkón

Domácí pracovna

Zejména pokud máte malý byt, určitě oceníte pracovnu zabudovanou na balkoně – ušetříte tím jednu místnost a budete se moci uzavřít ruchům domova. Stačí zavést prodlužovačku na notebook, instalovat stolek, židli a pár polic a o krásné pracoviště máte postaráno. Jak zařídit pracovnu se ostatně můžete dočíst zde. Ostatně, nemusí jít jen o pracovnu. Třeba takové dětské království s tabulí, křídou a spousta papíry na kreslení jednak udělá radost Vám i dětem a hlavně odvede nebezpečné malířské sklony vašich ratolestí někam, kde nebude zas tak vadit když se okolí trochu ušpiní.

jak využít balkón

Zdroje obrázků: decoracion.facilisimo.com, micasarevista.com, balconygardenweb.com, decostudioblog.com, lushome.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *