Zahrada

Jaro je tu, aneb březen na zahradě

Postarejte se o to, aby rostlinky měli co pít

Vyčistěte nádrž s vodou a umístěte ji do prostoru, kde do ní bude kapat dešťová voda. Ta je totiž pro zalévání nejvhodnější.

Připravte půdu na sázení

Je to pracná činnost, ale nezbytná. Zbavte se plevele ještě v tomto období, kdy nemají semena na rozmnožování. Ušetříte si tak pozdější práci. Po zimě je půda hodně ztvrdlá a je proto důležité ji před výsadbou důkladně zrýt a následně prokypřit.

březen na zahradě

V březnu už také můžeme začít sázet. A co? Chladnější období nevadí mrkvím nebo petrželi. Začátkem března už můžeme sázet ředkvičky, kedlubny, špenát, česnek, cibuli, ředkev, rané saláty, křen, hrách, kopr či brokolice. Do truhlíků (květináčků či výsevných misek) pak vysejte rajčata, papriku a případně celer. Klíčící rostlinky můžete přikrýt netkanou textilií, která poslouží jako ochrana.

Již koncem března lze vysázet také okrasné trvalky kvetoucí v létě a vytrvalé bylinky. Ani na bylinkovou zahrádku byste neměli zapomínat. Je nejvyšší čas předpěstovat si mladé bylinky do vaší kuchyně.

Také dřeviny si žádají péči

březen na zahradě

Na konci měsíce března můžete prořezat jabloně a hrušně. Naopak broskvoně, švestky a meruňky je vhodné ošetřit až později, kdy začnou rašit. Prořezat byste měli také keře malinovníku a ostružníku. Odstřihněte zničené konce, kterým dala zima zabrat.

Začátkem jara je třeba přihnojit keře rybízu, angreštu a další ovocné dřeviny, aby měly dostatek síly na plození.

Správná doba pro plánování zahrady

Přemýšlíte o realizaci nové předzahrádky či malého květinového záhonku s letničkami a trvalkami? Je nejvyšší čas začít s plánováním a výsadbou. Právě březen je ideální dobou pro plánování nové zahrádky. Také je vhodný čas pro výsadbu nových okrasných stromů a keřů. Zakupte si kvalitní rostlinky, které nebudou jevit známky poškození. Ty pak vysaďte na vhodné místo ve vaší zahradě a nezapomeňte je po zasazení důkladně zalít.

březen na zahradě

Nezapomeňte že březen je vhodnou dobou také pro vysazení nových živých plotů. Velmi vhodný je zimostráz, ale dají se použít jakékoliv jiné okrasné keře. Mohou být také kvetoucí.

Ochrana proti škůdcům

Přírodní ochranou proti škůdcům i dalším chorob jsou měsíček, lichořeřišnice, aksamitník nebo můžete také použít aromatické bylinky, které rozesadíte pod stromy.

Start pro trávníky

březen na zahradě

Sněhová nadílka nás opustila, ale bohužel trávu stačila pěkně poškodit. Sesbírejte spadené větvičky, shrabte také listí.  S drobnými větvičkami a listím si hravě poradí sekačka. Říká se, že když odkvete zlatice, může se rozeznít zahradami zvuk sekačky. Na začátku sezóny však postačí jednou za 10 – 14 dní posekat trávník. Pravidelné sekání trávníku je velmi důležité pokud chceme mít krásný trávník, na který je radost pohledět.

Koncem března a začátkem dubna je čas na první přihnojení trávníku. Používají se minerální hnojiva a je třeba je stejnoměrně rozsít po trávníku.

Ani na jezírko by se nemělo zapomínat

Po zimě je třeba se také postarat o zahradní jezírko nebo rybníček. Pokud je v něm ještě led, opatrně vrstvu odstraňte. O pohyb vodní hladiny se můžete postarat například instalací čeřiče vody s filtrem. Je totiž velmi důležité, aby voda měla dostatek kyslík. Zkontrolujte také zdravotní stav ryb v jezírku a pokud vám voda přijde příliš zakalená, mely byste jejich stav snížit.

březen na zahradě

Odstraňte odumřelé části rostlin v jezírku a dávejte si pozor, aby nespadli do vody a nezačali se rozkládat. Zbytečně by to vodu zašpinilo. Rostliny jako jsou rákosy, orobince nebo sítiny je nutné také prosvětlit, aby nezarostli celou plochu jezírka.

Pokud jezírko nemáte, ale rádi byste jej na zahradě měli. Je čas na jeho realizaci. Inspirací na vodní rostlinky a realizaci zahradního jezírka naleznete na internetu víc, než dost.

Altánek, terasa i zahradní posezení

březen na zahradě

Ani na posezení, které využíváte v létě byste neměli zapomenout. Prohlédněte ho, umyjte od špíny, která se na něm za zimu usadila. Operte podsedáky. Zameťte podlahu. Omeťte pavučiny a připravte gril na první jarní grilování. Až bude krásný slunný víkend, budete mít vše připraveno.

Zdroj fotografií: pinterest.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *