Zahrada

K balkonu snů s balkonovými květinami

Hodně z těch, kteří mají bydlet v bytě, jsou rádi, když právě k jejich bytu patří i balkon. Jde o způsob, jak relaxovat venku i přesto, že chybí velká zahrada. Pokud i vy chcete, aby se váš balkon proměnil na oázu klidu, doporučujeme vám osázet jej rostlinami. Ty posezení v jinak neútulném prostředí zpříjemní, navíc do místa vnesou atmosféru klidu, soukromí a domova. K tomu však potřebujete vědět, jaké rostliny se hodí právě na váš balkon.

K balkonu snů s balkonovými květinami

Truhlíky a květníky mohou vypadat i hezky

Pokud nejste zastáncem klasických obdélníkových truhlíků, můžete si vybírat i z kulatých květníků či čtvercových nádob. Fantazii se meze nekladou a kromě nevzhledných plastových truhlíků můžete koupit i krásné designové květináče. Ty pak můžete různě barevně míchat, nebo je můžete sladit. Dobrou volbou jsou i samozavlažovací truhlíky, které oceníte ve chvíli, kdy nejste delší dobu doma. Rostliny si budou brát vláhu samy.

K balkonu snů s balkonovými květinami

Nemusíte sadit pouze muškáty

Muškáty patří mezi jednoznačně nevysazovanější květiny na balkonech či parapetech. Není se čemu divit. Rostou na slunci i ve stínu, vypadají hezky a zároveň kvetou dlouhou dobu. Avšak nejsou to jediné květiny či byliny, které si můžete na balkon dát. Na slunných místech se vám mohou ujmout například afrikány, kdy ty velkokvěté vypadají opravdu bohatě. Dále pak lobelky, které kvetou v trsech a na první pohled jsou nenápadné. Najdete je v modré, bílé, nafialovělé či narůžovělé barvě. Tyto květy se dobře drží i ve stínu. Pokud chcete mít hezky zdobené zábradlí balkonu, neuděláte chybu s petúniemi, které jsou převislé.

K balkonu snů s balkonovými květinami

Když máte balkon na sever

Pokud je váš balkon orientovaný na sever a většinu dne je ve stínu, nezoufejte. I vy si můžete pořídit barevný balkon plný květin. Můžete si vybírat například mezi fuchsiemi, které rostou i ve stínu, problém však mohou mít v průvanu a větru. Dále pak již zmíněné lobelky či okrasné kapradiny. U bylin jde například o mátu, která bude nejen hezká, ale můžete ji přidávat i do domácích limonád.

Když máte balkon na slunci

Pokud máte pocit, že přes léto váš balkon připomíná Saharu, protože tam celý den svítí slunce, můžete vybírat z květin, které jsou původem z tropických míst. A to třeba verbeny, které pochází z Afriky a sluníčko jim svědčí. Dále pak rozmarýn či levandule, které mají sluníčko také rády. Všechny tyto rostliny potřebují také vláhu, ale ne tolik jako jiné.

Zdroj: pixabay.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *