Zahrada

Kam se zahradním odpadem? Do drtiče!

Za pálení hrozí podle Zákona o požární ochraně mastná pokuta a vyhodit zahradní odpad jen tak do kontejneru by byla věčná škoda. Mnohem efektivnější a ekologičtější je ho rozdrtit v drtiči nebo štěpkovači, které mají jednoduchou obsluhu, pohodlné čištění pracovního prostoru především vás zbaví starostí jednou provždy.
Zahradních drtičů je ve specializovaných obchodech k dostání mnoho druhů, proto je před koupí dobré zvážit, který typ je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Zahradní drtiče s elektrickým motorem

Nejčastější volbou jsou zahradní drtiče s elektrickým motorem. Mají jednoduchou obsluhu a stačí je jen připojit k přívodu energie a můžete začít odpad likvidovat. Rozdíl je mezi těmito stroji ve výkonnosti motoru, která obvykle bývá od 1,5 do 2,5 kW. Platí přímá úměra, že čím je výkonnější, tím silnější větve je schopen drtícím ústrojím tvořeným ozubenými koly zpracovávat. Nejsilnější si dokáží poradit i s větvemi o průměru 4,2 cm.
Kromě výkonnosti motoru je mezi těmito stroji rozdíl i v použitém materiálu, z něhož je vyroben podavač a kryt stroje. Ty mohou být buď z tvrzeného plastu nebo plechu. Na běžné užívání je plast praktičtější, protože e lehčí a se strojem se lépe manipuluje.

Zahradní drtiče s benzínovým motorem

Tyto typy stroje nejsou vázány na přívod elektrické energie, a tak se dají použít prakticky kdekoliv. Mají většinou robustnější konstrukci a výkonnější motor, takže dokáží zpracovávat větvě o průměru až 8 cm.
Drtiče mají vysoké otáčky, kdy stroj větve strouhá na jemnou drť. Ta se hodí jako mulčovací materiál ke stromům a keřům, nebo jako základ kompostu. Při samotném výběru stroje je třeba dbát na to, aby měl dobrou stabilitu. Kvalitní drtič by měl za všech okolností pevně sedět na zemi a nekývat se.

Drtiče jako příslušenství

Kromě samostatných klasických strojů jsou v nabídce prodejců drtiče, které se dají připojit jako aktivní příslušenství ke stále populárním zahradním traktorům nebo kultivátorům. Jejich výhodu je fakt, že jsou mobilní a můžete s nimi pracovat všude tam, kde je potřeba.

Štěpkovače

Další možností na zužitkování zahradního odpadu jsou štěpkovače. Uvnitř těchto strojů je pomaluběžná fréza, která větve naseká na drobné špalíky. Ty je možné využít nejen jako mulč na pěšiny, mezi záhony nebo do skalky, ale především se dobře hodí na topení v kotli a kamnech.

Brýle patří do výbavy

Stejně jako u jiných činností, nevyplatí se podceňovat bezpečnost práce ani u těchto strojů. Pro osobní bezpečnost i ke komfortu při práci je tedy vhodné používat nejen rukavice, ale také pracovní brýle. Ochrání vás nejen před odletujícími třískami, ale i ostrými a košatými větvemi.

Zdroj a foto: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *