Zahrada

Nad žárem ohně

Pečení potravin na rožni zvané grilování má dlouholetou tradici. Francouzští přistěhovalci jej v Jižní Americe přejali od domorodých Indiánů a k naprosté dokonalosti následně přivedli kovbojové na Divokém západě, pro které znamenal běžný způsob přípravy pokrmů. Dnes je grilování natolik rozšířené, že se gril stal žádaným doplňkem většiny zahrad. Grily však nezůstávají pouze zařízením na přípravu pokrmů, staly se také efektním detailem a centrálním prvkem zahradního posezení. Proto byly navrženy modely, které po kulinářském výkonu složíme zakrytím roštu do podoby plně funkčního stolu. Reakcí na škodlivost pokrmů připravovaných na ohni vznikly technologie lávových kamenů rozpalovaných plynovým hořákem, košů na pevná paliva z boku grilu a bezplamenné spalování. Při tomto způsobu probíhá hoření v keramicky tvarovaném segmentu vždy ze strany. Žádným z jmenovaných způsobů se však nepodařilo zamezit kapání tuku, který následně vzplane.

Pokrok nebo revoluce?

Převratnou novinkou se před několika lety stala důmyslná konstrukce kotlových grilů na dřevěné uhlí, která respektuje veškeré požadavky na grilování. Výhodou je ochrana před nepříznivými povětrnostními vlivy. Grilovat lze prakticky za jakéhokoliv počasí, aniž hrozí stočení větru s dýmem přímo proti nám nebo na zahradu k sousedům. Důvodem je kulovitá konstrukce kotle s poklopem. Rozpálením kotle a uzavřením poklopu vytvoříme pomocí ventilačních průduchů horkovzdušnou troubu. Pokrm se propeče i bez obracení a současně nehrozí připálení. Pomocí průduchů současně regulujeme intenzitu grilování. Novinkou je i bezpečné odstraňování popelu během grilování pomocí vymetací růžice průduchy pod kotel do kovového popelníku. Grilovat v kotli lze dvěma způsoby: nepřímým při uzavřeném poklopu za cirkulace horkého vzduchu, a přímým grilováním s odklopeným víkem pomocí tepelného sálání. První způsob je vhodný pro upravování objemnějších potravin a delší přípravu, druhý je vhodnější pro rychlou přípravu pokrmů. Revolucí v této formě grilování je použití plynového paliva, moderní je propan-butanová forma. Spalováním vzniká oxid uhličitý a voda v podobě velkého množství par chránících maso před vysušením. Důmyslným doplňkem je sonda s radiovým vysílačem, který upozorní na dokončení pokrmu, aniž jsme přímo u grilu. Jiné varianty přípravy pokrmů umožňuje příslušný prvek: kruhový hořák, pánev wok, litinový plát či plát na pizzu.

Možnosti na trhu

Grilovat lze různými způsoby a za různou cenu. Provizorně na větším terakotovém květináči opatřeném roštem například z mřížky pod horké nádobí, na aluminiových miskách vhodných pro kemping, které jsou ke koupi u čerpacích stanic. Profesionálně lze grilovat na grilech z kovových trubek, plechů s povrchem ošetřeným smaltem, litinových grilech, grilech z betonových dílců s jednoduchou montáží, na nerezových grilech a konečně na grilech vystavěných z kamene nebo cihel. Při výběru grilu dbejme na odolnost použitého materiálu a to nejen ve smyslu kontaktu s ohněm, ale také vůči povětrnostním podmínkám, počítáme-li s celosezónním umístěním grilu na zahradě. Odolnost žáru zaručí cihly pro stavbu komínů. Při výběru betonových grilů zpozorníme, nekvalitní mohou při vysokých teplotách prasknout. Všimneme si kvality smaltu. U zděných grilů časem obnovíme spáry šamotovou maltou. Dokladem kvality jsou záruky výrobce a prodejce na zakoupený výrobek i podle nich lze vybírat.

Martina Smolková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *