Zahrada

Naporcovat dřevo nemusí být dřina

Pila

Palivové dřevo a jeho využití je stále oblíbenější. Plnohodnotně se ním dají vytápět jak rodinné domky, tak i chaty či chalupy, které nemusejí během zimy zůstat opuštěné.

Na prvotní přípravu dřeva je skvělým pomocníkem řetězová pila, se kterou je jak příprava dřeva na topení, tak i práce v lese či na zahradě podstatně jednodušší. Na trhu jsou typy s elektrickými nebo benzinovými motory, a to v kategoriích od hobby, přes farmářské až po profesionální stroje. Jenže jenom s pilou se většinou vystačit nedá, protože špalky je třeba „naporcovat“ na polena a ty pak případně dál na polínka a třísky.

Sekery

Štípat dřevo na polínka sekerou napadne každého určitě jako první. Podle toho, pro jakou práci se hodí, jsou sekery nejčastěji rozděleny na kempinkové, univerzální a štípací. Kempinkové jsou nejmenší, aby se daly dobře přibalit na výlet nebo stanování (co třeba stan Coleman Crestline?). Při přípravě dřeva velmi dobře poslouží na dělání drobných tříšek na podpal. Univerzální sekery jsou kromě tradičního štípání menších polínek předurčeny pro širší využití. Štípací sekery jsou největší a podle šířky čepele a délky topůrka se hodí pro nejrůznější práce.

Správně zvolená sekera vám ušetří až polovinu práce, ale jak ji poznáte? Měla by mít dokonalou ergonomii, aby přesně padla do ruky. Zároveň musí být lehká, s dokonalým designem a stabilitou pro bezpečnou práci. Topůrka už dávno nejsou jen klasická dřevěná, ale stále častěji se na jejich výrobu prosazují nové materiály. Ty mají tu výhodu, že jsou odolné proti vlhku, suchu i studenému počasí, takže na rozdíl od dřeva takzvaně nepracují a nemění tvar ani vlastnosti. Moderní sekery je mají například z lehkého trvanlivého polyamidu vyztuženého skelnými vlákny, kdy je pro bezpečnou práci topůrko navíc ještě zakončeno protiskluzným povrchem.

Štípačky

Pokud s palivovým dřevem plánujete topit celou zimu a odebíráte ho ve velkém, vyplatí se vám uvažovat o hydraulické štípačce dřeva. Tyto stoje jsou rychlé, silné a ušetří zbytečnou dřinu. Na trhu jsou v horizontálním nebo vertikálním provedení. Díky klínu, který je přitlačován mnohatunovou silou, snadno rozštípnou jakékoliv běžné poleno dlouhé až 130 cm.

Horizontální štípačky jsou velmi skladné a kompaktní a snadno si poradí i s poleny dlouhými půl metru. Vertikální štípačky pak mají podle ní robustnější celokovovou konstrukci a jsou podstatně výkonnější, takže bez obtíží zvládnou velké objemy dřeva, a to i tvrdého. Poradí si i s poleny dlouhými 130 cm a s průměrem 40 cm, na která byste jen se sekerou jednoduše nestačili. Výhodné je, že nabízejí několik poloh na štípání různých délek polen a bývají vybaveny křížovým štípacím klínem, který polena rovnou čtvrtí. To je velká časová úspora, protože například menší horizontální štípačka kulatinu jen přepůlí, takže ji musíte zpracovávat nadvakrát.

Přestože jsou tyto stroje velmi těžké a některé mají i více než 100kg, není manipulace neřešitelná. Jsou vybaveny praktickými kolečky, takže z místa na místo snadno přesunou

Štěpkovače

Petr Dudek z firmy na údržbu zeleně má ještě jeden tip jak topení zlevnit, pokud máte doma štěpkovač. Na každé zahradě se stromy a keři se za sezonu sejde hromada větších větví z prořezů, které štěpkovač lehce zpracuje na větší štěpky. Ty se velmi dobře hodí nejen na zatápění, ale při běžném topení se mohou kombinovat s poleny.

Text a foto: Mountfield

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *