Zahrada

Odpočinek na terase

Položte si nejprve několik nezbytných otázek. Na kterou světovou stranu bude terasa orientovaná? Severu se raději rovnou vyhněte. Bude částečně, nebo úplně zastřešená? Naváže na kuchyň, obývací pokoj, nebo ložnici? Plánujete tu grilovat, pěstovat rostliny, nebo se tu brzy bude batolit malé dítě? Odpovědi na tyto a další otázky vám pomohou lépe vybrat materiál deckingu neboli podlahy terasy. Ta by měla ve výsledku ladit s celkovým výrazem domu i s barevností fasády.

Rodinný dům v Opavě-Jaktaři od Ateliéru 38, kombinace zámkové betonové dlažby a dřevěné terasy z brazilského ořechu IPE, 1 853 Kč/m2 (ANIMO BOHEMIA)

Kvalitní dřevina Merbau, dodávka včetně montáže a povrchové úpravy stojí 2 296 Kč/m2 (AB PARKET)

Je libo dřevo, nebo dlažbu?

Každý materiál má své výhody a nevýhody. Záleží na tom, zda upřednostňujete trvanlivost (kámen), přírodní vzhled (dřevo), nebo snadnou realizaci (dlažba, umělý kámen). Na trhu stále rozšířenější, speciálně vyvinutý materiál Woodplastic (WPC), složený z dřevité moučky a polymerů, se snaží zkombinovat všechny tyto vlastnosti. Má velmi dlouhou životnost, záruku až 25 let a je téměř bezúdržbový. Nefalšovaný pocit z přírodního dřeva ale nenahradí. Kloníte se k výběru dřevěného povrchu, ale bojíte se, že jej ani pravidelná údržba neuchrání před sesycháním, plísněmi a vyblednutím? Dobrým řešením je použití řeziva upraveného technologií Thermowood. Při důmyslném výrobním procesu získává dřevo nové vlastnosti, je tvarově výrazně stálejší, méně nasákavé a odolnější proti hnilobě. Navíc se barevně sjednotí a ztmavne, což odpovídá současnému trendu.

Přírodní impregnovaný pískovec na terase brněnského rodinného domu, cena 2 000 Kč/m2

Trvanlivý materiál TWINSON, s montáží za 1 500 Kč/m2 (DECEUNINCK)

Nápadité povrchy

K venkovnímu použití se dobře hodí odolný cedr a dub, nevhodná je olše, jasan či bříza. Na nekryté terasy počítejte raději s protiskluzovým povrchem, například s drážkovanými pásy. Drsnější povrch zajistí také oblíbená úprava, takzvané kartáčování, kdy se odstraní měkké části dřeva, čímž se zvýrazní jeho struktura. Pro svou trvanlivost a stálost jsou dnes stále žádanější exotické dřeviny Merbau, Tali nebo třeba Bangkirai, které je tvrdší než dub a vhodné i k bazénům. Nevýhodou je vyšší cena těchto dřev i jejich neekologická těžba v deštných pralesích. Rozhodnete-li se pro přírodní kámen, máte mnoho možností, vhodné jsou například porfyr, andezit, žula, vápenec nebo pískovec. Vyhněte se snad jen křehké břidlici. Z nepravidelných tvarů a kombinací různě barevných kamenů lze poskládat nápadité mozaiky.

Decking z exotického dřeva Bangkirai, cena k doptání (PODLAHY BLAŽEK)

Křesílko O-NEST navrhl Tord Boontje pro MOROSO, je vhodné do interiéru i exteriéru, 11 170 Kč (KONSEPTI)

Rady nad zlato

Vyplatí se spolupracovat s odborníky, kteří by vám měli vyhotovit nákres pokládky a konečného provedení, případně rovnou návrh ve 3D. Poradí vám také například, že se terasa zakládá odděleně od domu na zpevněný, rovný a odvodněný podklad, nebo že spáru mezi prkny opticky zmenší zešikmené tvary prken. Dřevěná terasa se pokládá na dřevěný rošt opřený o ocelové konzole ukotvené ve stěně domu. Další variantou jsou kovové rošty nebo betonová deska. Je-li terasa více než půl metru nad terénem, měla by být opatřena zábradlím. Když se po ní pohybují děti, tak již od třiceti centimetrů nad zemí. Jako méně nápadná zábrana dobře poslouží živý plot, nebo řada objemných a dostatečně stabilních nádob se zelení. Od počátku návrhu myslete také na vhodné osvětlení.

Více se dočtete v časopise Bydlení

TEXT: Martina Faltýnová
FOTO: archiv firem, Petr Adámek, Jiří Vaněk

Zdroj: časopis Bydlení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *