Zahrada

Vodní svět na vaší zahradě

Pár tipů, jak udržet na zahradě vláhu naleznete zde:

• Na sušší místa sázejte suchomilné rostliny, na vlhká místa rostliny vlhkomilné, jak je to přirozené v přírodě.

• Pracujte s dešťovou vodou, nejde jen o zachytávání dešťové vody do nádob a její následné využití pro zalévání, s vodou se dá pracovat i pod zemí. Také pod povrchem na vsakující se vodu působí gravitace, proto místa, kam se vaše zahrada svažuje, patří k nejvlhčím. Toho se dá využít pro vytvoření podzemí zásobárny vody klidně i v původně sušším místě. A věřte, že si tam většina okolních rostlin ráda zapustí kořeny.

• Snažte se vodu v zemi udržet, tomu napomáhá mulč (vrstva organického materiálu), který vodu do půdy propustí, ale zabraňuje jejímu nadměrnému odpařování. Objem odpařené vody sníží také větší zastínění zahrady. Pokud na zahradě vysadíte dostatek rostlin (dřevin), které velkou měrou zastíní povrch půdy, nebude mít ostré slunce zdaleka takovou šanci a vy nebudete muset v parných letních dnech třikrát denně zalévat. Zastínění půdy může snížit odpařování až o 60%. To vše ovšem záleží na typu zahrady, kterou chcete mít. Okurky a rajčata samozřejmě potřebují daleko více slunečního světla než například okrasné cibuloviny nebo stálezelené keře.

• Využijte dřevo. Tlející dřevo je jedním z důvodů, proč se v lese udrží vlhkost i v parných dnech. Rozkládající se dřevo má schopnost vodu vstřebat, ale jen tak ji nepustí. Toho můžete využít několikerým způsobem. Zakopat tlející klády a dřevo pod záhony a místa, kde chcete pěstovat rostliny bez další výrazné potřeby zalévání a pravidelných zásahů. Použít můžete i dřevěné ohradníky záhonů. Ale pozor, dřevo pro tyto účely nesmí byt chemicky ošetřované! Vhodné jistě nebudou například železniční pražce…

Zalévání nemusí být pouze dřina s konví

Pokud se nechcete přes léto dvakrát denně tahat s několikakilovou konví, máte i jiné, sofistikovanější možnosti zavlažování. Použít kropicí hadice nebo zavlažovací systémy. Pro kropení hadicí je rozumné použít kvalitní rozstřikovací pistole, které umožňují vodu dávkovat různými způsoby, od jednoho silného trysku přes sprchu až po jakousi mlhovinu. Pokud se nechcete s hadicí po zahradě tahat po zemi, kdy může hrozit i poškození některých rostlin a plodin, použijte vozíky na hadice. Zalévání díky nim bude jednodušší a pohodlnější.

Zavlažovací systémy mohou být mobilní, nebo natrvalo uložené pod zemí. Kvalitní zavlažovací systémy disponují řadou spojek, rychlospojek, postřikovačů a dalších nástavců na zahradní hadice. Všechny komponenty lze rychle a snadno spojovat a kombinovat. Inovativní zavlažovací systémy umožňují dávkovat přesně potřebné množství vody i jednotlivým řádkům záhonu. Voda je rozváděna od malých kapek až po jemnou mlhu. Systémy lze využít i pro zavlažování celého trávníku, terasy, skleníků i jednotlivých květináčů. Tyto systémy usnadňují zalévání možností automatizace. Na zavlažovacích hodinách se dá naprogramovat několik denních zavlažování o délce až 20 minut. Na 9V alkalickou baterii vydrží hodiny fungovat zhruba jeden rok. Podzemní závlahový systém tvoří síť potrubí, které je uložené 25 – 40 cm pod povrchem. Na potrubí jsou napojeny postřikovače, které ve finále zahradu zavlažují. Také systémy uložené pod povrchem bývají automatizovány. Podzemní potrubí „nehyzdí“ zahradu neestetickými rozvody, ale na druhou stranu se s ním jen těžko manipuluje. Vyplatí se promyslet zahradu na několik let dopředu, abyste po jedné či dvou sezónách nemuseli potrubí překopávat. Pozor si pak musíte dávat při pracích, jako je například orání nebo sázení nových stromů – potrubí by se mohlo poškodit.

Životnost automatických závlahových systémů závisí také velkou měrou na správném a včasném zazimování. Po skončení sezóny, ještě než přijdou první mrazíky, je důležité celý systém odvodnit, aby potrubí nebo hadice nezmrzly a nerozpraskaly.

Zakládáme zahradní jezírko

Před založením zahradního jezírka pečlivě vyberte jeho vhodné umístění. Předpokladem bohatého a rozmanitého vodního porostu je alespoň čtyř až pětihodinový sluneční svit. Během žhavého letního poledního slunce je vhodné umístění ve stínu nebo polostínu. Pokud se chcete vyhnout uhnívaní spadaného lupení nebo jeho neustálému lovení z hladiny jezírka během podzimu, neumisťujte jezírko blízko ke stromům či keřům.

Při realizaci jezírka jsou na výběr již hotová jezírka – nádrže, nebo foliová jezírka. Ty jsou vhodná zejména v případě, že máte k dispozici málo místa. Jejich výhodou je také jednoduchá a rychlá realizace. Řada hotových jezírek nabízí i zóny mokřadů, břehy pro biotopy a úseky pro osázení, které jsou upraveny pro různé typy rostlin. Nevýhodou těchto nádrží jsou omezené velikosti a tvary. To u foliového jezírka máte absolutní tvůrčí volnost a můžete realizovat vlastní představu o tvaru a hloubce jezírka. Foliové jezírko také poskytuje větší životní prostor pro rostliny i ryby, jeho realizace je ovšem náročnější než u hotového jezírka.

Zurčící voda na vaší zahradě

Voda v pohybu má na zahradě vždy magickou přitažlivost, ať už se jedná o šplouchající fontánu, zurčící potůček, nebo šumící vodopád. Na výběr je řada tvarovaných prvků pro vodopády, potůčky i vodotrysky, které se mohou používat jednotlivě, ale také ve vzájemné kombinaci. Šumění tekoucí vody výborně uklidňuje a přináší neopakovatelnou krásu pohledu. Proto lze nalézt vodopády, potůčky i vodotrysky v zahradách zámků kde si můžete užít pobyt a cestování v případě, že si ulovíte svou slevu na internetu.

Základní výbava jezírka

Filtrační čerpadla jsou naprosto nezbytnou součástí zahradních jezírek. Podle zvoleného modelu lze s jejich pomocí odstranit znečištění vody až do velikosti nečistot o průměru 8 mm. O čistotu vody v zahradním jezírku pečují také UV-C přístroje. Ty pomocí UV záření likvidují zárodky, které jsou původcem tvorby řas. Pro ryby a rostliny jsou ale nezávadné. Pro odstranění hrubých nečistot až do velikostí částic jeden centimetr můžete použít vysavače kalu. Vysavače kalu vysávají částice do velikosti 1 cm. Jejich injektorové trysky uvolňují ze dna nečistoty, které pak z jezírka odvádějí pomocí hadice. Výhodou použití vysavačů kalu je volnost pohybu, a břeh jezírka není trvale „nezdobí“ žádný přístroj. Nedostatek kyslíku v jezírku může vyřešit provzdušňovací čerpadlo. Kyslík je pak čerpán do jezírka pomocí provzdušňovacího kamene, který může být umístěn také přímo uvnitř filtru. Letních večerů u zahradního jezírka si budete moci užívat ještě lépe, když bude jezírko vhodně osvětlené. Celá řada produktů kombinovaný efekt světla a vody ještě zdůrazní.

Vodní rostliny

Osázení zahradního jezírka je více než otázka stylu. Inspirací může být i návštěva zámeckých zahrad, pokud máte rádi cestování. S pomocí rostlinných druhů se v různých částech jezírka brzy upraví fungující výměna látek. Rostliny odčerpávají z vody živiny a tím brání vzniku řas, kromě toho fungují jako zásobárna kyslíku a poskytují úkryt vodním živočichům.

Vodních rostlin existuje celá řada, nejčastěji se dělí na bažinaté, plovoucí a žijící pod vodou. Pro bažinaté okraje jezírek se hodí například puškvorce, ty jsou atraktivní zejména díky svým ozdobným listům. Jednou z neoblíbenějších pobřežních rostlin je blatouch, který plochu jezírka svými žlutými květy rozsvítí už v dubnu.

Typickým zástupcem plovoucích rostlin jsou lekníny, někdy také nazývané vodní růže. Při výsadbě to s nimi nepřehánějte, také by mohly zcela zastínit celou plochu a ohrozit rostliny i živočichy rostoucí a žijící pod vodou. Vodní hyacint je další velice atraktivní plovoucí rostlinou, její fialové květy se podobají květům orchidejí.

Častou doporučovanou rostlinou žijící pod vodou je růžkatec, ten na podzim klesá ke dnu a na jaře opět vyplouvá. Díky vysoké spotřebě živin bývá růžkatec velmi dobrým pomocníkem v boji s řasami. Tato nezdolná rostlina je schopná během týden vyrůst až o sto procent své původní délky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *