Zahrada

Vybíráme zahradní sekačku na léto

Vybírejte podle velikosti zahrady

Velké motorové sekačky s automatickým pojezdem, jsou skvělé na sečení velkých rovných ploch. Zahradu, která má plochu nad 500 m2, nejlépe posekáte se sekačkou, která má záběr nože alespoň 50 cm. Pokud ale vaše zahrada nepřipomíná zrovna fotbalové hřiště, sáhněte raději po menším modelu. Sekačky se záběrem kolem 40 cm postačí na pozemek do 400 m2. Jsou celkově lehčí a lépe se s nimi manipuluje mezi záhonky a ovocnými stromy. Pokud máte zahradu ještě menší, zvolte sekačku elektrickou. Ta je nenáročná na údržbu a je ideální pro sekání trávy na menší zahradě nebo dvorku.    

Klasickou sekačku doplňte křovinořezem, který vás zbaví náletových dřevin a nežádoucího podrostu. Detaily v rozích zase vychytáte se strunovou sekačkou nebo ručním zastřihovačem.

Kolečka

Obecně lze říct, že větší kolečka jsou vždy lepší. Pokud jsou kolečka příliš úzká a malá, se sekačkou se nadřete a bude se vám bořit do měkčí půdy. Pozor dejte na celoplastová kolečka, která mají kratší životnost, po čase se začnou viklat a v zatáčkách je sekačka hůře ovladatelná. Nejkvalitnější sekačky mají kolečka s kuličkovými ložisky.

Elektrické sekačky

Jsou levnější, lehčí a jejich údržba je snazší. Vyplatí se v případě, že potřebujete sekat menší pozemek, nebo jen určitou část trávníku před domem. Protože jste omezeni délkou přívodní šňůry, zapomeňte na sekání větších ploch, členitého terénu nebo mezi stromy. Díky své váze jsou obratné a otočíte se s nimi doslova na pětníku. Výborně poslouží pro sekání mezi záhony, nebo kolem plotu. Elektrické sekačky mají tišší chod a nevyžadují údržbu motoru, doplňování oleje, nebo výměnu zapalovacích svíček. Pokud nechcete být omezování přívodním kabelem, ale přesto byste rádi využili elektřiny jako zdroje energie, vyzkoušejte akumulátorové sekačky.

Benzínové sekačky

Dnešní modely jsou prakticky všechny s automatickým pojezdem. Vybírejte takové verze, které umožňují sběr posečené trávy do koše, ale i boční vyhazování. U větších ploch za domem, které běžně nevyužíváte, můžete posekaný trávník nechat ležet a využít jako přírodní hnojivo. Ukazatel zaplnění a dostatečně velký otvor pro vyprázdnění sběrného koše, výrazně zrychlí práci při sečení. Ptejte se i na objem sběrného koše. Myslete na to, že příliš velký koš sice nebudete muset tak často vyprazdňovat, ale při úplném zaplnění bude sekačka o několik desítek kilo těžší.

Sekačku vybírejte nejen podle velikosti trávníku, ale i podle doplňkových funkcí. Provzdušnění pažitu zajistí funkce mulčování, elektrický start zase pohodlné „nahození“ sekačky stiskem tlačítka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *